ZAŠTITA ČASTI

PGS tuži Marina Blaževića zbog optužbe za fašizam

Davor Mandić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Na konferenciji za novinare PGS-ovci su govorili o antifašizmu stranke, ali i ponudili zanimljivo viđenje unisone političke zaštite Marina Blaževića, jednako SDP-a i HDZ-a



RIJEKA – Primorsko goranski savez tužit će intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca Marina Blaževića zbog povrede ugleda, časti i dostojanstva.


Najavili su to, znakovito, na Dan domovinske zahvalnosti na konferenciji za novinare u svojim prostorijama u Rijeci, kojom su prigodom objasnili i razloge za pokretanje tužbe, ali i komentirali sjednicu Kazališnog vijeća “Zajca”.


Novinarima su se obratili zamjenica predsjednika i predsjednica riječkog ogranka stranke Tea Mičić Badurina i politički tajnik stranke Franjo Butorac, koji je iznio i zanimljivu tezu o sprezi lokalnog SDP-a i HDZ-a.




Ključno, što će ujedno biti i glavni dio tužbe protiv riječkog intendanta, Blaževićevo je prozivanje PGS-a da se koristi fašističkim metodama u obračunu s njima. Stoga je Franjo Butorac uvodno obrazlagao dugu povijest antifašizma njegove stranke, čiji članovi su doživljavali i ozbiljne napade zbog svoga antifašizma.


Izrazio je tugu zbog višekratnog intendantova prozivanja za ksenofobiju, fašizam, lokalni nacionalizam stranku koja u svim svojim dokumentima ima jasno istaknut antifašizam.


Politička zaštita


– Ali kad to kaže prosvijećeni autokrat, to nije čudno. Kao ni kad kaže da će se sve raspasti njegovim odlaskom. Jasno je i da je njegov prijedlog da se povuče godinu dana prije kraja mandata način da ojača svoju umjetničku biografiju. Tako siguran u sebe može biti i zato što ima političku zaštitu. Problem je što ima podršku ljudi koji su u izvršnoj vlasti u Rijeci, a i neki od najviših dužnosnika HDZ-a navodno su interevenirali prije sjednice Kazališnog vijeća. Što treba značiti ta sinergija SDP-a i HDZ-a – upitao se Butorac i ponudio odgovor da bi ključ mogao biti EPK, zbog čega smo ga naknadno upitali za izjavu, koju prenosimo u cijelosti.


– Činjenica da SDP i HDZ vrlo žilavo brane intendanta Blaževića ukazuje na moguće povezanosti u tome da je nakon kratke istrage ubrzo prestala bilo kakva aktivnost oko utvrđivanja mogućih financijskih malverzacija oko EPK-a 2020. u vrijeme kada je lokalni HDZ gradonačelnika Obersnela i pročelnika Šarara optuživao za pronevjeru novaca, za angažman firmi iz Srbije itd. Možda je ključ u tome, i možda Blažević drži ključ svih tih priča pa je zato tako unisona igra i obrana njega na djelu.


S druge strane, intervencija visokog dužnosnika HDZ-a prema jednom od članova Kazališnog vijeća uoči sjednice pokazuje da HDZ-u nije svejedno što se događa s Blaževićem. A, očito, nije svejedno ni SDP-u. Iz toga se mogu izvlačiti kojekakvi zaključci – komentirao je Butorac.


Priprema tužbe


Tea Mičić Badurina istaknula je da su u PGS-u odlučili obratiti se javnosti, neugodno iznenađeni razmjerima reakcija i destruktivnosti Blaževića, a u isto vrijeme spremnosti vlasti da ga štiti. Spomenula je sjednicu Gradskog vijeća na kojoj nije prihvaćen programski i financijski izvještaj “Zajca”, kada su počela vrijeđanja PGS-ovaca i teza da je on žrtva političke bitke PGS-a i SDP-a.


– Dakle vrhunac demokracije za njega je političko nasilje – rekla je Mičić Badurina, pitajući se odakle mu pravo da legalno izabrane vijećnike naziva fašistima zato što se ne slažu s načinom upravljanja kuće koju vodi. I to vijećnike koji su deklarirani antifašisti. To, prema njoj, može biti samo retorika lažnih ljevičara.


Uputila je novinare i na to da su zatražili pravno mišljenje o famoznoj Uputi o suradnji između Grada Rijeke i korisnika, na osnovu koje je gradonačelnik Marko Filipović, uz svoju zamjenicu Sandru Krpan i kulturnog pročelnika Ivana Šarara, tražio kazališne vijećnike iz reda Osnivača da ne glasaju o smjeni Blaževića, niti njegovu niti o bilo kojem drugom prijedlogu.


Pravnici koje je PGS kontaktirao potvrdili su ono što smo i mi donijeli u Novom listu, a što je isticao vijećnik Zvonimir Peranić, da kazališni vijećnici odgovaraju Gradskom vijeću, koje ih je i imenovalo i koje ih razrješuje.


Na naše pitanje koji su sljedeći koraci, PGS-ovci su odgovorili da pripremaju tužbu i da će ona biti spremna krajem kolovoza. Butorac je istaknuo da je zastara za ovakve klevete tri godine.