MMSU

VIDEO Otvorena izložba radova “Riječi za gledanje”: Kreativna uporaba jezika u likovnoj umjetnosti

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Publika će moći sudjelovati u stručnim vodstvima četvrtkom, 28. travnja, 12. i 26. svibnja te 9. i 23. lipnja u 18 sati.



RIJEKA – U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti danas je otvorena izložba radova “Riječi za gledanje” kojom javnosti predstavlja radove iz svih svojih zbirki, a temelje se na suodnosu slike i riječi. Izložba prikazuje pedesetak radova lokalnih i nacionalnih umjetnika i umjetnica čiji su radovi izrađeni u različitim medijima.


Foto galerija: Otvorenje izložbe "Riječi za gledanje" Foto: Marko Gracin



Izložba “Riječi za gledanje” predstavlja više radova raznih umjetnika u različitim medijima sakupljenih iz zbirke MMSU-a koja služi kao riznica ideja koja povezuje traidiciju i suvremenost, analogne i digitalne tehmologije te omogućuje praćenje aktualnih društvenih promjena. Izložba je tako, nudeći uvid u muzejski fundus od početka dvadesetog stoljeća do danas, oblikovana na sjecištu povijesti umjetnosti i vizualnih studija, filozofije jezika i semiotike, a umjesto kronološkog pristupa, radovi su kombinirani prema pristupu pisanoj riječi koji se kreće od alegorije do trivije te od objašnjenja do zagonetke. Dakle, izložba propituje kreativnu uporabu jezika u likovnoj umjetnosti.


U tom smislu, od klasičnih slika koje su nastale prema pisanom predlošku, do jezičnih radova u kojima tekst postaje slikom, izložba zalaže u različite i mnogosturke kombinacije riječi i slike. Veliki dio izložbe čine radovi čija je verbalnost izražena u drugim medijima, kolažem, instalacijom ili videouratkom.




Izložba “Riječi za gledanje” tematski se nadovezuje na izložbu “Upute za gledanje: Što bi tijelo htjelo?” priređene 2018. godine povodom sedamdesete obljetnice rada Muzeja. Ta se izložba bavila tijelom kao osnovnim medijem za razumijevanje umjetnosti, dok se novootvorena izložba propituje percepciju slike i riječi kao primarnih komunikacijskih alata. U širem smislu, izložba preispituje smjer jezika i njegove mogućnosti s obzirom na tri teme, vizualna zavođenja, opasne misle i političke strasti.


Izložba Tonija Meštrovića “Prisluškivanje”

U dvorani Jaslice MMSU-a danas je paralelno otvorena izložba Tonija Meštrovića “Prisluškivanje” koja se na problemsku nit izložbe “Riječi za gledanje” nadovezuje temom nadziranja koju autor istražuje kroz mogućnost prijevoda slike u zvuk, pritom (pre)usmjeravajući pažnju posjetitelja na slušanje umjesto na gledanje. Meštrovićeva sklonost neprikazivanju i preskakanju registra vidljivog može se shvatiti kao svojevrsna kritika proizvodnje slika u općoj vizualizaciji svijeta.

 


Kustosice izložbe su Sabina Salamon, Ksenija Orelj, Vilma Bartolić i Ivana Lučić, vanjska suradnica je Sonja Briski Uzelac, a dizajn potpisuju Ana Tomić i Marino Krstačić Furić.


Publika će moći sudjelovati u stručnim vodstvima četvrtkom, 28. travnja, 12. i 26. svibnja te 9. i 23. lipnja u 18 sati. Također, publika će moći poslušati audiozapis “Šetnja izložbom” koji donosi razgovor s kustosicama izložbe, a jednom mjesečno će zainteresirani moći sudjelovati u programu “Restauratorske klinike” pod vodstvom muzejske konzervatorice-restauratorice, dok će na tjednoj bazi biti organizirane likovne radionice za djecu unutar programa MMSU Lab u Dječjoj kući, čije će polazište biti radovi s izložbe.