EXPORTDRVO

Otvorena Prva kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije: Bogat i impresivan presjek domaćeg autorskog stripa

Davor Mandić

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Izložba nudi pravo bogatstvo kreativnih, raznolikih, maštovitih i inspirativnih pogleda na sve što nas okružuje, pokazujući aktualni domaći strip-trenutak



RIJEKA – Mala-velika izložba stripa pod nazivom Prva kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije otvorena je u zgradi Exportdrva. Mala jer bi i kudikamo veća izložba u Exportdrvu izgledala malena, a velika zato što osim ponude 300-tinjak tabli trideset i više autora kao presjeka posljednjih deset godina autorskog stripa u Hrvatskoj u suštini nudi pravo bogatstvo kreativnih, raznolikih, maštovitih i inspirativnih pogleda na sve što nas okružuje.


Bilo da se radi o minucioznom potezu Damira Stojnića, prepoznatljivom i unikatnom oštrom bridu Danijela Žeželja, mekoći Irene Jukić Pranjić, pomaknutoj perspektivi Sonje Gašperov ili bogomdanoj duhovitosti Darka Macana, koji u nekoliko poteza stvara i rastvara svjetove, izložba doista, kako je to istaknuo umjetnički voditelj Kolonije Damir Steinfl, pokazuje aktualni domaći strip-trenutak. I to u segmentu od prepoznatljivih i etabliranih autora do nekih posve novih imena.


Četverostruka izložba


– Ovo je četverostruka izložba. U prvom su dijelu autori poslali na temelju poziva po sedam svojih radova. Drugi dio predstavlja magazin Komikaze, treći je Lavanderman, koji je predstavljen svim autorima koji su na njemu radili, a četvrti dio je drugi broj fanzina Ohoho, koji je zanimljiv, jer se predstavlja najnovija generacija strip-crtača – rekao je Steinfel.


Foto galerija: Prva kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije Foto: Damir Škomrlj




Organizatorica izložbe Marta Berčić u ime Društva za istraživanje i potporu napomenula je da je ovo početak nekog drugog vremena za strip u Rijeci.


– Ovom izložbom započinjemo niz raznih aktivnosti koje ćemo organizirati 2021. godine da predstavimo to bogatstvo koje imamo – rekla je Berčić.


Plan je krenuti na put


Značaj izložbi dao je i gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je u obraćanju publici, koja se u Exportdrvu okupila u sasvim solidnom broju za ova vremena, rekao da ovo “Prva” u nazivu Kolonije vjerojatno implicira i drugu i treću, te da se on nada da će ovo događanje postati tradicionalno. Izložba bi službeno trebala trajati do 1. prosinca, no Berčić je rekla da se oni nadaju da bi mogla trajati i dulje, a nakon toga plan je krenuti na put s njom, prvo po Primorsko-goranskoj županiji, a onda i šire.