DOKUMENTARCI

Otvoren History Film Festival uz podsjećanje na Bernardina Modrića: Tri filma će svjetsku premijeru imati u Art-kinu

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Izvršna direktorica festivala Tiha Modrić osvrnula se dobru suradnju i trud sviju, i Art-kina, što je posebno značajno u za festival tešku godinu u kojoj su izgubili svojeg pokretača i osnivača, dobrog duha festivala Bernardina Modrića.



U Art-kinu sinoć je službeno otvoreno šesto izdanje History Film Festivala, međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma, koji će se održavati do 17. rujna, a donosi najbolje od povijesnog dokumentarnog filma u svjetskim okvirima.


Kako su na otvaranju istaknuto, History film festival je rijetka pojava u svijetu filma jer je jedini festival posvećen isključivo povijesnom dokumentarnom filmu koji je ključ za razumijevanje okoline.


Foto galerija: Otvoren History Film Festival Foto: Ana Križanec


Izvršna direktorica festivala Tiha Modrić osvrnula se dobru suradnju i trud sviju, i Art-kina, što je posebno značajno u za festival tešku godinu u kojoj su izgubili svojeg pokretača i osnivača, dobrog duha festivala Bernardina Modrića.




Za goste festivala, autore i filmske ekipe, pripremili su poseban program kojim će upoznati specifičnosti i ljepote Rijeke, okolice i ovog podneblja, kazala je Modrić i pozvala sve da dođu i uživaju u filmovima.


Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan zahvalila se obitelji Bernardina Modrića koji je dobri duh festivala i grada, kao i njegovoj kćeri Tihi na volji i želji da nastavi s festivalom i da ga učini još većim i boljim.


– Ovaj festival razbija predrasude o povijesnom dokumentarnom filmu. U tom smislu Rijeka je pravi grad domaćin za ovaj festival zbog svoje bogate povijesti i vladavine. Ako je Rijeka pravi domaćin, Art-kino je također pravo mjesto za ovaj festival, kazala je Krpan koja je i službeno otvorila festival.


Tijekom pet festivalskih dana bit će prikazano pet filmova u dva posebna programa. Od toga na ovogodišnjem festivalu tri će filma imati svjetske premijere, pet filmova europsku premijeru, a dvanaest filmova hrvatsku premijeru.


Prije samog otvorenja, od 18 sati, prikazni su filmovi „Nestali“/ „The Missing“, „Kralj Ukrajine“/ „The King of Ukraine“ i „Kako je popularna kultura stigla u SSSR“/ „Foreign Made Goods Hatred“. Nakon drugog filma, „The King of Ukraine“, uslijedio je i razgovor autora s publikom.


Selektor festivala Boris Ružić osvrnuo se na naziv festivala i sintagmu povijesni dokumentarni film, jer “dokumentarni film je lako prepoznati, no teško ga je definirati; u širem smislu, to je film koji se referira na stvarnost”. Uz to se osvrnuo i na smrt filmaša Jeana-Luca Godarda koji je također u jednome dijelu svoje filmske karijere propitivao odnos priče i povijesti.


Kako je dalje pojasnio, nedavno, bit će prikazan dvadeset i jedan film, među kojima ima dugometražnih, srednjometražnih i kratkometražnih filmova. Kako je tad rekao, odabrani su oni filmovi koji bi mogli biti zanimljivi riječkoj publici, a podijeljeni su u tri tematska bloka – „Rat, trauma, politika“, „Dokumentiranje kulture“, „Filmovi o filmu“. Prema  njegovim riječima, filmovi su dokumentarni u standardnom smislu referiranja na stvarnost, ali istovremeno su i filmovi koji kompliciraju odnos sa stvarnošću, koji se ne skanjivanju, ne bježe od slojevitosti i kompleksnosti povijesnih tema, ne bježe od dnevničkog zapisa ili osobne impresije. Isto tako, kazao je, u pitanju nisu filmovi koji se sakrivaju iza objektivnog i generalnog dojma od tvarnosti, nego ulaze dosta spremno i hrabro u individualne i personalne povijesti koje reflektiraju sve naše zajedničke življene povijesti.