Dirigent i skladatelj

Zoran Juranić koncertom u Preporodnoj dvorani HAZU-a slavi 75. rođendan

Kim Cuculić



ZAGREB – U srijedu, 26. listopada, u Preporodnoj dvorani HAZU-a, s početkom u 20 sati, održat će se autorski koncert skladatelja, dirigenta i profesora Zorana Juranića u povodu njegovog 75. rođendana. Koncertni program sastoji se od recentnijih skladbi, nastalih u periodu od 2014. do 2022. godine, koje je birao sam skladatelj, a izvest će ga eminentni glazbenici: sopranistica Margareta Klobučar, gitarski trio Trio Elogio, gitarist Maroje Brčić, klarinetist Davorin Brozić, pijanist Filip Fak i pijanistice Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić te hornist Bank Harkay.


U njegovu glazbeno-scenskom opusu ističu se operna farsa »Govori mi o Augusti«, operna sapunica »Pingvini«, operna fantazija »Posljednji ljetni cvijet« i mnoga druga djela. Potonja je ujedno prva hrvatska opera prikazana međunarodno internetskim prijenosom. Libreta je za opere pisao samostalno, a u više se navrata okušao i kao operni redatelj.


Ulogu dirigenta Juranić je koristio i u svrhu revitalizacije zanemarenih ili rjeđe spominjanih djela hrvatske glazbene baštine, koja su se nerijetko našla pod njegovom dirigentskom palicom. Revidirao je i izvodio skladbe Ivana pl. Zajca i Antonija Smareglije, operu »Oganj« Blagoja Berse te praizveo operu »Preobražaj« Stanka Horvata.




Upravo ga je integracija svih individualno istančanih glazbenih vještina i ukusa učinila nezamjenjivim i značajnim, čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja.


Koncert se održava u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa. Ulaz je slobodan uz obveznu prethodnu najavu na mail: [email protected].