Rezime

Završava treće Ljeto na Kantridi: “Bili smo najkvalitetnija i najposjećenija riječka ljetna manifestacija”

Ervin Pavleković

Zlatko Tot, Katarina Podobnik i Kristian Sirotich / Foto Mateo Levak

Zlatko Tot, Katarina Podobnik i Kristian Sirotich / Foto Mateo Levak

Kantrida je opet bila u fokusu, kao i u vrijeme projekta Kantrida europski kvart kulture, s programima koji su omogućili transformaciju Kantride



U povodu zatvaranja trećeg izdanja Ljeta na Kantridi, vrlo posjećene i značajne ljetne manifestacije, u Galeriji O.K. predstavljene su njegove brojne aktivnosti i programi što su se održavali ovoga ljeta koji su obogatili kulturnu i turističku ponudu u našemu gradu, a također su predstavljene i aktivnosti same Galerije.


Bogat program


Kako su predstavili Katarina Podobnik, voditeljica Galerije O.K., i suvoditelj Zlatko Tot te dopredsjednik udruge »Koga briga« Kristian Sirotich, Ljeto na Kantridi, »najznačajnija, najkvalitetnija, najmasovnija i najposjećenija riječka ljetna manifestacija«, u svojem je trećem izdanju još jednom oduševila svojim raznolikim brojnim programskim aktivnostima, čime je nedvojbeno upotpunila kulturnu i turističku ponudu u gradu, a kvart Kantrida opet je bio u fokusu, kao i u vrijeme projekta FKK – Kantrida europski kvart kulture te svim programima koji su prethodili, a koji su omogućili transformaciju Kantride.


Ta transformacija, ističu, »sigurno ne bi bila moguća bez tvrtke Novi turizam d. o. o. koja je ove godine u potpunosti financirala sve programe, a uz pomoć volontera, neformalnih grupa građana i nekolicine udruga, iznijela je program u cijelosti«.




Ove je godine, osvrću se organizatori, bogat program uključio Štiklu – festival jazza i eksperimentalne glazbe koji je pokrenut još 2012. godine, a ovogodišnju Štiklu organizatori ocjenjuju onime na razmeđi kompozicije i improvizacije.


Ljetni festival komorne glazbe »Gospodin Prasowski Classics« u svojem je drugom izdanju okupio glazbenike Riječkog simfonijskog orkestra i njihovih komornih sastava, kao i vrhunske hrvatske glazbenike, a rezultat je »raznolik program koji obuhvaća razna područja i različite stilove stvaralaštva, a u potpunosti je opravdao sva očekivanja«.


U svojem osmom izdanju održan je i Empeduja punk festival ove godine proširen na dva festivalska dana, koji okuplja mlade nacionalne, regionalne i međunarodne punk bendove, a uz hrvatske i slovenske izvođače su nastupili i američko-francuski te francuski.


Na to se nadovezuje i Art kamp Empeduja koji je ove godine, manifestacijom »Još malo dobrih vijesti«, tematizirao medijsku sklonost izvještavanju o negativnim događajima, te tako i ove godine nastavio tradiciju umjetnosti koja nastaje i vodi dijalog s publikom.


Galerija O.K.


Omiljeno plivačko natjecanje među našim plivačima i plivačicama, no i rekreativcima, Humanitarni plivački maraton, u sklopu kojeg se pliva na ruti od Bivija do plaže na Kantridi, održano je i ove godine.


Ovogodišnji maraton bio je posvećen Udruzi Svjetionik koja skrbi o potrebama autističnih i ostalih osoba s poteškoćama u razvoju, kao i potrebama osoba s invaliditetom, a sudjelovalo je oko sedamdeset plivačica i plivača, uz nekoliko plivača s invaliditetom.


Cijelom događaju dao je podršku već tradicionalno i gradonačelnik. Uz to, ove se godine održao još jedan humanitaran događaj u organizaciji Empeduja Beach bara i uz podršku Vaterpolskog kluba Jadran, Divlja vaterpolska liga, koja je bila posvećena Ivanu Ferderberu, riječkom pjevaču i vaterpolistu koji se oporavlja od nesreće.


U Galeriji O.K. nedavno je uz 60 prijavljenih i 10 odabranih prijedloga završen javni poziv za predlaganje izlagačkih programa te je objavljeno programsko vijeće koje čine Mara Anjoli Vujić, Suzana Marjanić, Andrej Mirčev, Tevž Logar i Katarina Podobnik, za selekciju izložbenih programa za 2024. godinu.


Nakon otvorenja polovicom ove godine, u Galeriji O.K. održane su tri izložbe – »Krakelure, Pavo i ja«, »Animatopoeia« i »Preobražaj«, 22. rujna otvorit će se izložba Svena Stilinovića »Muški«, a nakon glazbenog programa u sklopu Periskopa i u sklopu Vriska te nedavnog nastupa Man Machinea, nastavljaju se i jednodnevni sadržaji, pa 15. rujna u 19 sati slijedi promocija autobiografskog romana »Blank« sarajevskog glumca i producenta Feđe Štukana, a u nedjelju 17. rujna u Galeriji će performans izvesti mlada domaća umjetnica Nina Kamenjarin koja je u fokus došla 2020. godine kad je izvela hommage performansu Tomislava Gotovca.


Program zatvaranja


Ljeto na Kantridi službeno će završiti 15. rujna. Od 19 sati u Galeriji O.K. sarajevski glumac i producent Feđa Štukan predstavit će svoj autobiografski roman »Blank«.


Od 21 sat na plaži Kantrida, odnosno ispred Beach bara Morski prasac, započet će koncert Izeta Medoševića & Borgia, to jest fešta kakvu mogu prirediti samo najpoznatiji riječki »Irci«, okupljeni pod imenom Belfast Food.