Potpisano

Zaposlenima u riječkim kulturnim ustanovama plaće veće do 20%, postignut dogovor

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Uspješno je okončan postupak mirenja Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi i Grada Rijeke za 485 zaposlenih u šest ustanova u kulturi



Zaposleni u riječkim gradskim kulturnim ustanovama s prvim danom ožujka dobit će plaće veće za 7 do 20 posto, a riječ je o 485 zaposlenika šest ustanova u kulturi: Gradskoj knjižnici Rijeka, Muzeju grada Rijeke, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Gradskom kazalištu lutaka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i HNK Ivana pl. Zajca.


Rezultat je to danas potpisanog zapisnika o okončanju mirenja u kolektivnom radnom sporu, koji je započeo početkom siječnja između Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi i Grada Rijeke.


Dodatnih 1,25 milijuna €


Navodeći da će zbog povećanja sredstava za plaće biti potreban rebalans gradskog proračuna riječki gradonačelnik, Marko Filipović, danas je istaknuo da je za povećanje potrebno osigurati 15,38 posto ukupnog povećanja u masi plaća, odnosno u ovoj je godini potrebno osigurati dodatnih milijun i 250 tisuća eura.




– Primjena novih koeficijenata kreće već s 1. ožujkom, odnosno to se odnosi na plaću za veljaču. Osim usklađivanja koeficijenata proces mirenja rezultirao je i odredbama da osnovice budu izjednačene s osnovicom koja se primjenjuje u Gradu Rijeci te je napravljen pozitivan iskorak da osnovica ubuduće neće biti predmetom pregovaranja, već će se primjenjivati automatski i na radnike Grada i na radnike u ustanovi u kulturi.


Pokušavamo unutar proračunskih mogućnosti povećati materijalna prava, jer smo svjesni da inflacija utječe na kupovnu moć građana.


Nastojat ćemo i u daljnjem razdoblju razmatrati povećanja, no toj je dio cijeloga sustava, jer otvoren je proces pregovora i unutar gradske uprave i zaposlenika, kao i određenim komunalnim poduzećima te odgojno-obrazovnim institucijama, kazao je Filipović.


Automatsko povećanje plaća


Dodao je i da će se nakon potpisa dodatka ugovora djelatnicima u kulturi omogućiti automatsko povećanje plaće u skladu sa stečenim višim stručnim zvanjima u muzejima i knjižnici, a sve s ciljem da se radnici u ustanovama u kulturi usavršavaju te time na najvišem nivou profesionaliziraju rad ustanova.


Tako će radnik koji ostvari više stručno zvanje biti raspoređen na odgovarajuće radno mjesto u skladu s ostvarenim zvanjem, čime će se automatski povećati plaća u narednoj kalendarskoj godini.


Na taj su način, kako je pojasnio glavni tajnik Sindikata, Domagoj Rebić, riješena pitanja viših stručnih zvanja u muzejskoj i knjižničarskoj djelatnosti.


– Dogovorili smo da će ta viša stručna zvanja biti provedena kroz radna mjesta i dogovorili smo automatizam koeficijenata tih zvanja.


Primjerice, u muzeju su viša stručna zvanja kustos, viši kustos i muzejski savjetnik, a nemamo zakonskog temelja da automatizmom dobijemo koeficijente za ta ostvarena viša stručna zvanja, ali Grad Rijeka je pokazao interes da će se ta zvanja provesti kroz radna mjesta čime će zaposlenici napredovati u smislu povećanja koeficijenta.


Smatramo da je takvo riješenje apsolutno pravedno, ali i poticajno za zaposlenike koji će ulaganjem znanja i truda u viša stručna zvanja dobiti i veću plaču, objasnio je Rebić.


Najviše onima s najnižim plaćama


Prema njegovim riječima najveće povećanje plaća s početkom ožujka ostvarit će zaposlenici ustanova u kulturi koji su do sada imali naniže plaće, a objašnjavajući kako je bilo nerealno očekivati linearno povećanje koeficijenata svih zaposlenika Rebić se osvrnuo na ograničenost gradskog proračuna, poreznu reformu i ukidanje prireza.


– Tražili smo povećanje koeficijenata ponukani činjenicama da je minimalna plaća u Hrvatskoj narasla na 840 eura, a drugo su inflatorni udari i porast cijena.


Također i činjenica da će službenici na razini države od 1. ožujka imati značajno povećanje plaća. Mi smo tražili jedno rješenje, a Grad je ponudio drugo i u postupku mirenja pronašli smo alternativno rješenje s kojim neće biti svi zadovoljni, jer su plaće općenito relativno niske u odnose života, ali u datim okolnostima izvukli smo maksimalno što smo mogli.


Grad je pokazao uvažavanje naših razloga za pokretanje pregovora, ali uvijek postoji financijski limit koji nas ograničava da dođemo do većeg iznosa povećanja.


S obzirom na proračunske mogućnosti postigli smo dobro riješenje. Vezali smo osnovicu za osnovicu Grada te se nadamo da će biti prostora i za daljnje korekcije plaća, naglasio je Rebić.


Ujedno je dodao da su gradovi pod velikim pritiskom, jer će plaće na razini države od ožujka narasti i teško je pratiti tu dinamiku.


– Međutim moramo uložiti napor, jer će ljudi početi odlaziti iz sustava na bolje plaćena radna mjesta, zaključio je Rebić.