Legenda o Polnočnjaku

Zakazana prosinačka projekcija filma o staroj legendi Primorsko-goranske županije o divu koji uzima djecu

Ervin Pavleković



RIJEKA – Baziran na staroj legendi Primorsko-goranske županije o divu koji uzima djecu k sebi, topao obiteljski film »Legenda o Polnočnjaku« autorskog dvojca Dina Kosa i Afrodite Lekaj nakon riječke premijere u Art-kinu imat će posebnu prosinačku projekciju. Film će biti prikazan 10. prosinca u 16 sati u dvorani Dječje kuće, a od siječnja, kazali su autori, cilj je ubaciti film u program »Škola u kinu«, koji se održava u Dječjoj kući u jutarnjim satima za djecu.


Sam film »Legenda o Polnočnjaku«, pisali smo u povodu premijere, kratkometražni je igrani film koji donosi ranije nikad ispričanu legendu o Polnočnjaku koja je specifična za naše prostore, odnosno prostore naše županije, posebice one gorske. Prema legendi, div visok četrnaest metara, koji nosi crni kaput i crni šešir te živi u šumi parka Golubinjak, uzimao je, izlazeći iz sjene šume, k sebi onu djecu koja nakon zvona obližnje crkve svete Katarine nisu otišla doma.


Radnja filma smještena je u prošlo stoljeće, a prati djevojčicu Mišku (Nika Struja) u njezinoj ljetnoj, seoskoj avanturi na selu. Uz baku koja mijesi tijesto, kuha te radi u vrtu, Nika dobiva zadatak da ubere bilje za čaj, te tako pronalazi zakopanu i zaboravljenu knjigu legendi koja je, čitanjem priče naglas i snom, odvede na put i susret sa zaboravljenim i mističnim šumskim bićem – Polnočnjakom.




U filmu igraju Nika Struja, Jasna Jeličić, Nikola Tutek i Josipa Kvaternik, glazbu potpisuje Sandi Bratonja, a scenografiju Ela Štefanac. Film je nastao u produkciji FLAT 22 Produkcije, uz partnere filma poslovni klub Partner-Ri, Grad Rijeku, Općinu Lokve te Grad Bakar.