20. ZFF

Zagreb Film Festival sprema se za proslavu dvadesetog rođendana. Na programu čak 115 filmova

Ante Peričić

Bogat filmski program čini ukupno 115 filmova, raspoređenih u četiri natjecateljska i sedam popratnih programa te »Industriju« – program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca



ZAGREB – Jedan od najvoljenijih zagrebačkih festivala – Zagreb Film Festival, ove godine slavi dvadeseti rođendan i to uz bogat filmski program koji čini ukupno 115 filmova, raspoređenih u četiri natjecateljska i sedam popratnih programa te »Industriju« – program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca. Festival su na konferenciji za novinare predstavili direktor ZFF-a Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta te producentice Lana Matić i Selma Mehadžić.


Najbolje od nezavisnog filma


»Kad smo u listopadu 2003. godine pokretali Zagreb Film Festival, nismo mogli ni sanjati u kakvu će nas lijepu avanturu to odvesti i da ćemo, unatoč brojnim izazovima kroz koje smo prolazili, sretni i ponosni dočekati ovu obljetnicu. Trenutaka za pamćenje u proteklih 20 godina bilo je bezbroj – prikazali smo preko 2.000 filmova, bili domaćini nekoliko tisuća gostiju, uključujući i dobitnike Oscara, dansku kraljicu i većinu relevantnih filmaša iz regije, privukli smo više stotina tisuća gledatelja u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Počeli smo 2003. u Studentskom centru pa smo se 2009. preselili na druge lokacije u gradu, a više od 11 godina uspješno smo upravljali kinom Europa, o čemu je osim brojne i redovne publike svjedočila i nagrada Europa Cinemas za najbolji europski program 2016. godine. Unatoč tome kino Europu zatvorila je gradska vlast 2019. i ono još uvijek stoji zatvoreno, a Zagreb i dalje nema kino sa suvremenim nezavisnim filmskim programom«, kazao je Boris T. Matić, dodavši kako Festival dočekuje dvadeseto izdanje, a svojim djelovanjem čuva neraskidivu vezu sa svojom publikom i autorima za koje je Festival sve ove godine uvodio i osmišljavao nove programe – od nacionalnog programa »Kockice«, »Velikih 5«, programa za djecu i mlade do »Ponovo s nama« i tako dalje.


»Uveli smo i program ‘Industrija’, koji na radionicama i predavanjima okuplja nekoliko tisuća profesionalaca – nekima smo bili neizostavan partner na putu realizacije filmova. Suočavali smo se s raznim izazovima, ali smo i dalje tu i jedna stvar ostala je ista – i dalje se s jednakim žarom kao i na prvom izdanju veselimo što ćemo publici predstaviti najbolje i najzanimljivije od nezavisnog filma, i pritom se dobro družiti«, zaključio je.


Dugometražna konkurencija




Tako dugometražna konkurencija donosi jedanaest filmova, među kojima je i pobjednik Berlina i prvi film na katalonskom koji je osvojio Zlatnog medvjeda – »Alcarràs« Carle Simón. Slijede ukrajinsko-turski »Klondike« Maryne Er Gorbach, nagrađen u Sundanceu i Sarajevu, gorko-slatka drama »Joyland« Saima Sadiqa, prvi pakistanski film na festivalu u Cannesu te pobjednički film kanskog »Izvjesnog pogleda«, francuski


»Najgori« Lise Akoka i Romane Gueret. U još tri filma može se naći tema odrastanja – »Sanjam električne snove« kostarikanske autorice Valentine Maurel, belgijskom »Blizu« Lukasa Dhonta te irskom »Tiha djevojka« Colma Bairéada.


Kad je riječ o hrvatskim naslovima u dugometražnoj konkurenciji, ove godine to su četiri prvijenca autora čiji su filmovi prikazivani u programu »Kockice«: »Sigurno mjesto« Jurja Lerotića, »Tragovi« Dubravke Turić, »Garbura« Josipa Žuvana i »Stric« Davida Kapca i Andrije Mardešića. U žiriju dugometražne konkurencije su Annabella Nezri, osnivačica belgijske produkcijske kuće Kwassa Films, Nicoletta Romeo, filmska kustosica i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu te Zlatko Burić, hrvatski filmski i kazališni glumac s danskom adresom. Kako i u natjecateljski program hrvatskog kratkog metra »Kockice«, tako je i u međunarodnu kratkometražnu konkurenciju uvršteno deset filmova.


Izvan konkurencije premijerno u Hrvatskoj prikazat će se najnoviji film Rubena Östlunda »Trokut tuge«, za koji je dobio drugu Zlatnu palmu, dok se u popratnom programu LUX prikazuje njegov dugometražni prvijenac »Igra«. Sam će se festival održavati u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Odabrani će filmovi iz programa ZFF-a putovati i u ostale hrvatske gradove. Festival će biti održan od 23. do 30. listopada.