Priznanje

Vladimiru P. Gossu nagrada za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske

Kim Cuculić

Njegov doprinos tumačenju hrvatske umjetničke i kulturne baštine kao jednakovrijedne sastavnice kulturne povijesti Europe i svijeta ostat će trajan poticaj



ZAGREB – Dodijeljene su nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Nagradu za životno djelo koja nosi ime Radovana Ivančevića, istaknutog povjesničara umjetnosti i dugogodišnjeg predsjednika udruge, ove godine dodijeljena je zaslužnom povjesničaru umjetnosti Vladimiru P. Gossu. Kako je istaknuto, njegov doprinos tumačenju hrvatske umjetničke i kulturne baštine kao jednakovrijedne sastavnice kulturne povijesti Europe i svijeta ostat će trajan poticaj i orijentir u promišljanju doprinosa jedne male sredine univerzalnoj kulturi.


Godišnje nagrade


Šireći granice struke, svojim nekonvencionalnim pristupom otvorio je mogućnost razumijevanja i valorizacije kreativnih potencijala zajednice i pojedinaca, potencijala koji se tijekom vremena u interakciji s prostorom i povijesnim čimbenicima pretaču u djela umjetnosti i kulture.


Na temelju pristiglih nominacija povjerenstvo je izabralo radove za godišnju nagradu u pet kategorija. Za promicanje interdisciplinarnosti i vizualne kulture godišnju nagradu dobio je HS AICA za programe »Izložbene kartografije« i »AICA: Dijalozi«. Među prošlogodišnjim izložbenim projektima najboljim je proglašena izložba »Korijeni i krila – Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču«, održana u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Godišnju nagradu za najbolju knjigu u struci dobila je Arijana Koprčina, voditeljica Zbirke metala u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, za monografaiju »Zlatarstvo u Zagrebu 1450. – 1550. Liturgijski predmeti i nakit« u izdanju Školske knjige i Muzeja za umjetnost i obrt. U kategoriji zaštite kulturne baštine nagrada je dodijeljena Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Muzeju Radboa i Radoboju za izložbeni i znanstveno-popularizacijski projekt »SOS za svece«. Nagrada za popularizaciju struke u 2022. godini pripala je Snješki Knežević za serijal emisija na Hrvatskom radiju »Baština, mi i svijet« za čak dvadeset godina emitiranja, koji je iznimno pridonio popularizaciji različitih tema s polja povijesti umjetnosti i stoga je ovom nagradom prepoznat rad i nastojanje njegove autorice u jačanju odnosa našeg društva prema vrijednostima kulturne baštine.


Diplomski radovi




Nagradu za 2022. godinu dobile su mlade diplomirane povjesničarke umjetnosti Lucija Burić sa Sveučilišta u Zagrebu, Karla Čudina sa Sveučilišta u Splitu i Karla Despot sa Sveučilišta u Zadru. Njihovi diplomski radovi pokazuju visok stupanj samostalnog istraživanja, težnju za interdisciplinarnošću, kao i nastojanje oko implementacije suvremenih metoda u interpretaciji građe. Povjerenstvo za dodjelu nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za 2022. godinu radilo je u sastavu: Ariana Kralj, dr. sc. Krasanka Majer Jurišić, dr. sc. Jasmina Nestić, dr. sc. Milan Pelc i dr. sc. Daniel Zec.