Osuda rata

U Zajcu nastupa mladi ruski pijanist: ‘Moje srce je uz Ukrajinu. Kao Rus i ljudsko biće snažno osuđujem rat’

Kim Cuculić

Foto D. Boud

Foto D. Boud

Poražavajuća je spoznaja da se nešto tako strašnih razmjera moglo dogoditi u našem "civiliziranom" svijetu, kaže Gugnin



RIJEKA – U riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca večeras će biti izveden koncert “Večer klasike: Mozart, Beethoven”, na kojem će nastupiti mladi ruski pijanist međunarodne reputacije Andrey Gugnin. Poznat kao strastveni, virtuozni izvođač izvanredne tehnike i nadahnute interpretacije, predstavit će se izvodeći solo dionicu Mozartovog Koncerta za klavir i orkestar u A-duru br. 23, a ova koncertna večer bit će i posveta Ukrajini. Kada ne koncertira po svijetu, Gugnin živi u Zagrebu, te nije mogao ostati nijem pred ruskim napadom na Ukrajinu. Uoči koncerta u Rijeci izjavio je da je njegovo srce uz Ukrajinu.


“Ne postoje riječi kojima bi se mogli opisati užas i tragedija što se upravo događaju u Ukrajini. Poražavajuća je spoznaja da se nešto tako strašnih razmjera moglo dogoditi u našem “civiliziranom” svijetu. Ništa ne može opravdati brutalnu rusku invaziju na našeg susjeda. Ništa ne može opravdati ubijanje nedužnih ljudi. Kao umjetnik, kao Rus i kao ljudsko biće snažno osuđujem rat. Moje srce je uz narod Ukrajine i sve žrtve ove brutalne agresije”, riječi su Andreya Gugnina koji će kao poseban dodatak na današnjem riječkom koncertu izvesti Preludij op. 33 br. 8 ukrajinskog skladatelja Sergeja Bortkiewicza.


Mladi pijanist uskoro nastavlja suradnju s HNK-om Ivana pl. Zajca. Potresen agresijom na Ukrajinu, zemlju u kojoj ima velik broj prijatelja i iz koje potječu njegovi preci, odlučio je pred riječkom publikom, zajedno sa svojim prijateljem, ukrajinskim pijanistom Vadymom Kholodenkom, 23. travnja održati recital, koji će biti humanitarnog karaktera te će sav prihod, uključujući njihov honorar, biti usmjeren za pomoć ukrajinskom narodu.




Andrey Gugnin pripada krugu najtraženijih pijanista mlađe generacije u svijetu, a redovito nastupa na pozornicama kao što su Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, dvorana Abravanel Hall u Salt Lake Cityju, Sydney Opera House, Eastman School of Music, Royal Festival Hall u Londonu, Koncertna dvorana “P. I. Čajkovski” u Moskvi, Tajlandski kulturni centar, dvorane Muzeja Louvre i mnoge druge.