Izražavanje u prirodi

U Lovranu izvedena umjetnička akcija “Proljeće 2021”

Aleksandra Kućel Ilić

Akcija je izvedena s namjerom izražavanja u prirodi



LOVRAN – Umjetnička akcija »Proljeće 2021« koja je u travnju započela u Lovranskoj Dragi, nastavila se u Lovranu, a nastala je iz projekta »Četiri godišnja doba« koji već niz godina izvodi grupa umjetnika u kojoj se nalaze Damir Božić Pišta, Branko Lenić, Melita Sorola Staničić, Damir Šegota, Deni Šesnić, Jasna Šikanja i Predrag Todorović. Gosti na projektu su Zoran Majstorović i Slaven Tolj, javili su organizatori iz P.A.L.-a.


– Umjetnička akcija je izvedena s namjerom istraživanja zajedničkog umjetničkog izražavanja u prirodnom okolišu te kreiranja postava u galerijskom prostoru. Radovi koji su nastali na području Lovranske Drage, gdje smo boravili tri dana, rezultat su procesa doživljaja energije proljeća, što smo si postavili kao zajedničku temu. Bitan nam je proces rada, način na koji se međusobno povezujemo te promjena koja nastaje kada se radi u specifičnim uvjetima vanjske lokacije. Osim vizualnih umjetnika sudjelovali su i glazbenici, što je upotpunilo multimedijsku odrednicu programa.


Nastale instalacije su privremeno postavljene u prirodnom okolišu, šumi kestena, gdje je izveden i performans glazbenog djela koje je također nastalo na istoj lokaciji. U galeriji »Laurus« smo postavili radove koji su nastali na vanjskoj lokaciji, ali i radove koji propituju odnos, percepciju i prožimanje artificijelnog i prirodnog. Akcija, izložba i video su dio programa Laurus online – digitalna prilagodba programa Ministarstva kulture i medija – rekla je Melita Sorola Staničić.




Izložba se može pogledati do 15. svibnja.