Piše Igor Vlajnić

Slatko glazbeno iznenađenje. Riječki operni zbor održao adventski nastup

Igor Vlajnić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Skladnim pjevanjem kakvo i priliči profesionalnom ansamblu, zbor je izmamio srdačan aplauz i simpatije



RIJEKA – Adventska događanja u Rijeci zahvatila su i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca koje je objavilo svoj prigodni program na kojem se nalaze nezaobilazni Božićni i Novogodišnji koncerti, ali i, već sada se može reći uspješnica, »Božićna priča«, zatim razgledi Galerije »Zajc« i slično.


Neposredni povod našem odlasku u kazalište, ili točnije ispred njega, bio je najavljeni nastup Riječkog opernog zbora koji je uspio i iznenaditi pokojeg prolaznika neočekivanim predblagdanskim ugođajem. Naime, već se proteklih godina znalo dogoditi da zbor jednostavno izađe ispred kazališnog atrija te okupljenim građanima izvede nekoliko prigodnih skladbi. Prilika je to da čak i oni koji nisu navikli redovito posjećivati neke glazbene programe, a tog trenutka se nađu u okolici riječke tržnice, dožive nešto od klasičnog ili suvremenog zborskog pjevačkog repertoara. Jednako tako, prilika je to da isti ti građani osjete da kazalište nije rezervirano za »neke druge«, već da se u njemu, ako se to želi, možda može pronaći ponešto za svačiji ukus, a da to isto može biti i izuzetno zanimljivo. Takva »blizina« kazališta potencijalnoj publici izuzetno je korisna i šteta je što takvih događaja kojima se publici na neki način izlazi u susret nema i više.


U svakom slučaju subotnji izlazak opernog zbora izazvao je trenutni interes svih okupljenih, među kojima se našlo i nekoliko turističkih grupa koje su pod vodstvom svojih vodiča upijale zlatne zrake riječkog prosinačkog sunca. O samom programu koji je izveden ne treba puno govoriti jer su to zapravo bile samo četiri hrvatske božićne crkvene popijevke (»Radujte se, narodi«, »Veselje ti navješćujem«, »Svim na zemlji« i »U to vrijeme godišta«) te svima znana »We Wish You a Merry Christmas«. Skladnim pjevanjem kakvo i priliči profesionalnom ansamblu i laganom repertoaru, zbor je izmamio srdačan aplauz i velike simpatije, a mnogi prisutni su i nakon spontanog nastupa komentirali ono što su doživjeli te su se zainteresirali za letke koje su dijelile biljeterke, a na kojima su navedeni prethodno spomenuti prosinački programi kazališta.




Vjerojatno je ovo bio i dobar poziv na Božićni koncert zbora uoči Božića, a oni koji se sljedeću subotu zateknu na istom ovom mjestu, ponovo će moći uživati u slatkom glazbenom iznenađenju. Na kraju, posebna pohvala kazalištu može se uputiti i na dekoraciju: tradicionalno je na balkonu prisutno oveće božićno drvce, ali ono za promjenu nije spaljeno ili prepuno ustaškog znakovlja, već ga se ne bi postidio ni neki trgovački centar komercijalnog karaktera. S jedne strane drvca najava je baleta »Orašar«, s druge Novogodišnji koncert, tu je negdje i predstava »Božićna priča« pa se sve nekako čini, uz prigodnu glazbu, da bi ovo mogli biti normalni blagdani u HNK-u, bez provokativnih intervencija na koje smo navikli i koje smo, na razne načine, više puta doživjeli.