Festival Večeri dalmatinske pisme

Riječka ženska klapa Luka i muška klapa Vinčace vratile se s nagradama

Edita Burburan

Foto: Facebook

Foto: Facebook



Ovogodišnji, 24. po redu kaštelanski festival Večeri dalmatinske pisme prošlog je vikenda ugostio brojne klape, među kojima i riječku žensku klapu Luka koja se kući vratila s drugom nagradom žirija, i mušku klapu Vinčace iz Novog Vinodolskog koja je osvojila treće mjesto stručnog žirija.


Na poljani pored župne crkve sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu uz voditelje Frane Ridjana i Mariolu Milardović Perić, okupljena je publika mogla uživati u dvije večeri u priređenom koncertnom programu.


Prva je večer bila posvećena Jakši Fiamengu, a druga je večer bila natjecateljska gdje su u konkurenciji za nagrade publike i stručnog vijeća nastupale klape: Armorin, Bistrica, Ćakulone, Elektrodalmacija, Figurin, Kolajna, Kolapjani, Lađarice, Luka Rijeka, Mirabela Omiš, Neverin, Partenca, Štorija, Vežilica, Zvizdan i Vinčace.


Lijepa večer




Ovaj je festival poznat po tome što se na njemu izvode stare pjesme, hitovi i evergreeni u modernoj pop obradi. Članice klape Luka odabrale su za ovu prigodu pjesmu Meri Cetinić »Četiri stađuna« čiju obradu potpisuje Andrej Babić. Upravo za tu izvedbu članice su nagrađene drugom nagradom žirija, a o samom sudjelovanju više nam je rekla Jagoda Lesica.


– Klapa Luka je došla na Večeri dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovac nakon punih osam godina. Zaželjele smo se nečeg novog s našim novim voditeljem Andrejem Babićem koji je za nas napravio ovu obradu.


Osim što je bilo jako vruće i što je trebalo uhvatiti daha za otpjevati pjesmu, sve je proteklo sjajno. Dio konkurencije smo poznavali otprije, a stiglo je i dosta mladih i novih klapa. Bilo je lijepo opet se okupiti nakon korone.


To je također bio jedan od razloga što smo se odlučile otići na festival. Mi volimo pjevati, a natjecanja baš i ne volimo. Mi se već ne natječemo posljednjih dvadeset godina. Večer je bila lijepa, publika je reagirala i u svemu smo uzvraćale. Organizacija je cijeloga festivala bila odlična i sve se jako lijepo poklopilo.


Večer prije bile smo pozvane i na sudjelovanje na večeri posvećenoj Jakši Fiamengu. To nas je jako obradovalo jer mi smo bile jako povezane s njime, pjevale smo mnoge njegove pjesme. Izvele smo dvije pjesme, jednu koju je on napisao, a glazbu Krešimir Magdić, naslova »Kad mi bude leći« i Oliverov »Nokturno«. Večeri u Kaštelu baš su nas jako razveselile, zaključila je dugogodišnja članica grupe Luka.


Klapa Vinčace, Foto: Facebook


Predstavljanje monografije


I muška klapa Vinčace također je na festivalu u Kaštela nastupila nakon desetak godina pauze. Prema riječima Marija Butorca, i članovi muške klape uživali su u sudjelovanju na festivalu, a izveli su pjesmu Nene Belana.


– Nakon desetak godina ponovo smo sudjelovali na festivalu. Pjevali smo pjesmu Nene Belana »Zvijezde moga sna« u obradi Olje Dešića. Pauzu smo imali jer smo krenuli u nekom novom, drugom smjeru prema izvornoj izvedbi, a u suradnji s beatboxerom Matkom Barićevićem. Konkurencija na festivalu bila je vrlo dobra, a susreli smo se s više manje kolegama koje smo već od ranije poznavali. Nastavljamo ljeto koje je rezervirano za brojne nastupe od Rijeke, Lošinja, Senja, Jablanca, Klenovice, Istre… S posebnim zadovoljstvom za 12. kolovoza najavljujemo koncert i predstavljanje monografije na Trsatskoj gradini, zaključio je Butorac.