Desetodnevni program

Queer New York International Art Festival imat će ove godine i hrvatski program

Kim Cuculić

Program kurira i producira Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino te osnivač i umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacije u Hrvatskoj



NEW YORK – Nakon šest godina stanke, Queer New York International Arts Festival od 7. do 17. veljače u New Yorku predstavlja radove hrvatskih, argentinskih, njemačkih, brazilskih i kanadskih umjetnika u NYU Skirball Center for the Performing Arts.


Program kurira i producira Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino te osnivač i umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacije u Hrvatskoj. Program Queer New Yorka okuplja osam izvedbi i jednu izložbu Arijane Lekić-Fridrih, Brune Isakovića, Nataše Rajković, Mie Zalukar, Claytona Leea, Wagnera Schwartza, Tiziana Cruza te Raimund Hoghe Companyja. Program poput ovog rezultat je višegodišnje uspješne suradnje udruge Domino s kazalištima u SAD-u, a organizacija čitavog festivala po uzoru na Queer Zagreb produkcijski je i organizacijski pothvat koji nema adekvatne usporedbe u domaćim okvirima.


Interes američkih medija


NYU Skirball jedno je od najvažnijih kazališta u New Yorku s programom koji je iznimno cijenjen i praćen, kazalište je to od 850 mjesta i gostovanja ove vrste u SAD-u su rijetkost za hrvatske umjetnike. Program Queer New Yorka redovito je popraćen u američkim medijima, a nekoliko je najava već izašlo u raznim medijima pred otvaranje, dok su se mnogi najavili popratiti festival. Naši dosadašnji programi u SAD-u su do sada izazvali velik interes američkih medija te su objavljeni deseci tekstova mnogim medijima, uključujući u New York Timesu, Financial Timesu, New Yorkeru, Huffington Postu, culturebotu i mnogim drugima.




U okviru festivala u New Yorku, osim predstava, planirani su i razgovori i diskusije s umjetnicima koji se rade u suradnji s profesorima i studentima New York University (NYU). Zvonimir Dobrović i Nataša Rajković održat će i edukativni program za studente NYU tijekom boravka u New Yorku, a zajednički panel sa svim umjetnicima o značenju queera i umjetničkim produkcijama koje se dotiču raznih pitanja identiteta bit će održan tijekom sljedećeg tjedna.


Festival otvara videoinstalacija »Od 5 do 95« Arijane Lekić Fridrih, a u prvom festivalskom tjednu se nastavlja s 4 izvedbe predstava »Yira, Yira« te »Kill B.« Brune Isakovića, Nataše Rajković i Mije Zalukar. Umjetnici iz Argentine, Brazila, Kanade i Njemačke nastupaju tijekom drugog festivalskog tjedna koji traje do 17. veljače.


Biti žena u Hrvatsko


Festival propituje tradicionalne definicije i razumijevanje queera kroz umjetničke prakse, koncepte i/ili forme. Polazišna točka na kojoj se gradi umjetnička platforma festivala kreće od ideje queera kao mjesta izvan norme te činjenice da spomenuta norma ovisi o geografskom, društvenom i političkom kontekstu. Ovakav dugogodišnji angažman queer umjetnosti i festivalskog programa Domina snažan je i glasan odgovor na retradicionalizaciju umjetnosti i društva koja se događa u Istočnoj Europi posljednjih nekoliko godina. Gostujući program hrvatskih umjetnica i umjetnika otvara videoinstalacija Arijane Lekić-Fridrih »Od 5 do 95«, u kojoj umjetnica dokumentira priče i iskustva djevojčica, djevojaka i žena koje progovaraju o tome kako je biti žena u Hrvatskoj, te razlikama prema životima njihovih majki, baka i prabaka.


Polazište umjetničkog projekta jest želja za javnim međugeneracijskim dijalogom u konzervativnom društvu – kao što je hrvatsko. Program nastavlja argentinsko-hrvatska koprodukcija »Yira, Yira« u režiji Nataše Rajković i Brune Isakovića koja istražuje život argentinskih seksualnih radnika i radnica, te plesna predstava Mije Zalukar i Brune Isakovića »Kill B.« inspirirana popularnim filmom Quentina Tarantina, ali iz nešto drukčije perspektive. Zalukar i Isaković stvaraju performativnu analizu vlastitog dugoročnog profesionalnog odnosa, propitujući hijerarhijske strukture unutar procesa stvaranja kazališta i moćnu dinamiku između dvoje, barem u teoriji, ravnopravnih partnera.


Quee