Inicijativa

Predstavljen projekt “Brdo kulture”

Kim Cuculić

Od 9. do 14. lipnja odvijat će se radionice za djecu, plesne radionice, predavanja i ostali programi u prostoru PPMHP-a i perivoja koji ga okružuje



RIJEKA – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predstavljen je projekt »Brdo kulture«. Ovu zanimljivu inicijativu, koja je povezala ustanove u kulturi s privatnim sektorom kojem je kultura područje djelovanja, predstavila je Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, koji je inicirao projekt i sa suorganizatorima – Državnim arhivom u Rijeci, Prirodoslovnim muzejom Rijeka, Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku te Galerijom Poneštrica – osmislio raznolik program namijenjen svim naraštajima.


Besplatna stručna vodstva


Tako će od 9. do 14. lipnja biti organizirana besplatna stručna vodstva, radionice za djecu, plesne radionice, predavanja i ostali programi u prostoru Muzeja i perivoja koji ga okružuje. Prvo događanje »Brda kulture« je otvorenje izložbe »Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke«, koju je Muzej ostvario suradnjom s Državnim arhivom u Rijeci, a koja se postavlja uz obilježavanje Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja. Autori su Tea Perinčić, viša kustosica Muzeja, i Markus Leideck, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci. Zatim slijedi predstavljanje kataloga »Keramika naša svagdašnja« autorice Margite Cvijetinović. Katalog je uslijedio nakon iznimno posjećene izložbe »Keramika naša svagdašnja«, a predstavit će ga autorica 11. lipnja u 11.30 sati u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja. Za sve sugrađane koji se s poviješću grada Rijeke žele upoznati i uz kamene spomenike sačuvane na ovom prostoru, Pomorski i povijesni muzej organizirao je i stručno vodstvo po lapidariju i perivoju Muzeja. Na dugu povijest grada sve će zainteresirane povesti Ranko Starac, kustos Muzeja.


Projekt »Site specific«, kojim se u »Brdo kulture« uključio Hrvatski kulturni dom na Sušaku, predstavio je Edvin Liverić, ističući kako je riječ o projektu namijenjenom mladim plesačima u dobi od 14 do 22 godine jer je u toj skupini mladih prepoznat velik plesni potencijal.


Riba ribi grize rep




Projekte Prirodoslovnog muzeja Rijeka predstavio je Marin Kirinčić, muzejski savjetnik Muzeja, i najavio zvučno-scensko događanje »Divlja noć«. Pod nazivom »Riba ribi grize rep« krije se radionica koja će se održati 13. lipnja od 10 do 12 sati u Parku Nikole Hosta.


U ime Galerije Poneštrica zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu »Brdo kulture« iskazala je Željka Barbarić, voditeljica Galerije, i naglasila kako svaki posjetitelj događanja u sklopu projekta »Brdo kulture«, s besplatnom ulaznicom na događanja, u Galeriji Poneštrica ima popust na proizvode s oznakom Izvorno riječko. Sonja Šišić, pročelnica Odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, istaknula je koliko je važno što su se u ovaj projekt uključile gradske, županijske i državne ustanove, ali i privatni sektor.