Manifestacija u Češkoj

Potresen, ali ne i slomljen. Hrvatska studentska sekcija na Praškom kvadrijenalu scenografije

Kim Cuculić

Studentska sekcija predstavlja se izložbom studenata kostimografije Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i studenata scenografije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci



Na petnaestome izdanju Praškoga kvadrijenala scenografije i scenskog prostora (PQ 2023) sudjeluje i hrvatska studentska sekcija. Predstavlja se izložbom studenata kostimografije Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (TTF) i studenata scenografije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI) pod naslovom »Potresen, ali ne i slomljen«, osmišljenom posebno za Praški kvadrijenale prema koncepciji usklađenoj s krovnom temom ovogodišnjeg kvadrijenala »RARE« koja je usredotočena na proučavanje specifičnih kulturnih, duhovnih i simboličkih vrijednosti, osobitosti i nasljeđa pojedinoga prostora.


Potres kao inspiracija


Studenti su autori svih kostima i rekvizite (TTF) te scenografije (APURI). Kustosice izložbe su Ivana Bakal i Martina Petranović, mentorica zagrebačkih studenata je Ivana Bakal u suradnji s Đurđicom Kocijančić, a riječkih Lara Badurina i Stefano Katunar. Temeljena na potresima u Zagrebu 1880. i 2020. godine, studentska izložba istražuje jedinstveni duh, sjećanja i znanja fizički i simbolički ugrađena u grad i njegove stanovnike u pokušaju korištenja dizajna izložbe kao alata za vraćanje kolektivnih i osobnih iskustava natrag u (novi) život.





Izložba istražuje kulturološka znanja o prostoru, narative i sjećanja iza raznih javnih zgrada i mjesta te privatnih domova oštećenih u potresu i koristi ih kao inspiraciju ili polazište za oblikovanje kostima i scene te izložbe. Sadržaj, materijal, oblik, konstrukcija i drugi elementi dizajna odnose se na ili utjelovljuju individualna ili kolektivna sjećanja, povijesne, kulturne ili nacionalne identitete, lokalne ili urbane ideje, intimne i osobne, javne i kolektivne ideje o krajoliku grada, povijesti, ljudi, umjetnika. Dizajn razmatra, interpretira i isprepliće različite slojeve povijesti i različite aspekte suvremenog života, uključujući i intimni i javni smisao mjesta, te ima cilj biti kulturno i društveno uključiv. Labirintsko oblikovanje izložbenog prostora u sinergiji i aktivnoj međuigri s elementima kostimografije nastoji uvući publiku u snovito, ispreplićući prošlost i sadašnjost. Različite razine, vizualne, slušne i taktilne, funkcioniraju zajedno kako bi ispričale priču o izazovnom događaju i iskustvu koje mijenja život zbog kojeg postajemo svjesniji prošlosti, cijenimo sadašnjost i nadamo se boljoj budućnosti.


Materijali


Izložba računa i na suvremene materijale i na povijesne artefakte, ostatke preuzete s mjesta oštećenih u potresu ili ostavljene na ulicama tijekom procesa obnove oštećenih zgrada i prostora (odbačeni predmeti, odjeća…), kao i materijale za pakiranje koji se koriste za čuvanje i prijevoz umjetnina i osobnih predmeta. Računa i na reakciju elemenata dizajna izloženih prirodnim pojavama u otvorenom prostoru izložbe, odnosno utjecaj ili tragovi sunca, kiše i slično uzimaju se kao dio konceptualne pozadine i kreativnog procesa, otkrivajući i krhkost i trajnost prikazanih prostora i ispričanih priča.


Izložbu u Pragu organizira ULUPUH u suradnji sa zagrebačkim i riječkim sveučilištem te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke i SKC-a Sveučilišta u Rijeci. Ovo je već treće izdanje Praškoga kvadrijenala na kojem Hrvatska sudjeluje sa studentskom izložbom u suorganizaciji ULUPUH-a. Praški kvadrijenale scenografije i scenskog prostora otvoren je za publiku do 18. lipnja. Od hrvatskih autora još je izložena i Hrvatska nacionalna sekcija (Matija i Mauricio Ferlin) koju je organiziralo Hrvatsko dizajnersko društvo, kao i knjiga o Ataču na Best Publication Award PQ 2023.