Praški kvadrijenale

Braća po umjetnosti. Matija i Mauricio Ferlin autori su izložbe “But I Am Alive”

Davor Mandić

Foto Camilo Rivera

Foto Camilo Rivera



RIJEKA – Braća Matija i Mauricio Ferlin, od kojih je prvi umjetnik, plesač i koreograf svjetske reputacije, a drugi renomirani hrvatski dizajner, autori su izložbe »But I Am Alive«, koja je dijelom 15. izdanja Praškog kvadrijenala, jedne od najvažnijih svjetskih manifestacija posvećenih scenografiji i scenskom prostoru.


Izložbu su kurirali multimedijski umjetnik Ivan Marušić Klif i kazališni kritičar Igor Ružić, a bazirana je na višestruko nagrađivanoj solo predstavi »Sad Sam Matthäus« Matije Ferlina, čiji su elementi pretočeni u izložbeni kontekst, javljaju iz Hrvatskog dizajnerskog društva. Tema Praškog kvadrijenala 2023. glasi »RARE« i, kako kažu u HDD-u, poziva sudionike da prikažu umjetnost koja izranja iz ideja, materijala, umjetničkih pristupa i dizajnerskih praksi koje se povezuju s ljudskom razinom unutar svojeg okruženja, odnosno sa specifičnosti mjesta i situacija u kojima ona nastaje.


– Tijekom otvorenja i prvog dana Praškog kvadrijenala izložba je imala i izvedbenu komponentu, gdje je sam Matija Ferlin bio u prostoru, u interakciji s eksponatima i publikom. Uz hrvatsku izložbu »Matija Ferlin & Mauricio Ferlin: But I Am Alive« otisnut je i katalog – kažu u HDD-u.