Krila

Počele prijave na umjetnički vođenu turu niz Rječinu “Nestvarni gradovi”

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zbog ograničenog broja posjetitelja po izvedbi obvezne su prijave koje su počele putem web stranice krila.org, a cijena ulaznice je 50 kuna



Od subote 26. rujna do utorka 29. rujna 2020.g. u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u vremenu od 16.30 do 19 sati održavat će se program Nestvarni gradovi – umjetnički vođena tura kroz grad, niz Rječinu, od mlina Žakalj do njezinog ušća, u izvedbi Umjetničke organizacije KRILA.


Zbog ograničenog broja posjetitelja po izvedbi obvezne su prijave koje su počele putem web stranice krila.org, a cijena ulaznice je 50 kuna.


Naime, umjetnici i izvođači vode publiku na putovanje i provode je po odabranim lokacijama, dajući novi pogled na grad, otkrivajući njegovu slojevitost kroz prostor i vrijeme.




Početna lokacija je mlin Žakalj i na lokaciji treba biti najkasnije u 16.15 sati. Na lokaciju se dolazi osobnim vozilom.


Mlin Žakalj je ruševina u prirodi, a tura vodi prohodnim putevima. Preporuka je nošenje prikladne odjeće i obuće (tenisice ili gojzerice) te po potrebi spreja za komarce i eventualno kišobrana i kabanice.


Nakon dijela na Žaklju, publika odlazi sa svojim osobnim vozilima na sljedeću lokaciju – bazen Školjić, gdje su osigurana parkirna mjesta. Nakon lokacije na bazenu ide se pješice do Konta i onda do Exporta na Delti, gdje program u trajanju od dva i pol sata – završava.


U dijelu izvedbe publika se kreće, a u dijelu publika sjedi.


Lokacije prate Rječinu koja je ujedno i glavna zvijezda vodilja završne etape ovog petogodišnjeg projekta koji su razvijali brojni transnacionalni nezavisni izvedbeni umjetnici.


Projekt je nastao unutar suradnje KRILA s kolektivima ACTS (Oslo, Norveška), MOVEO (Barcelona, Španjolska), Platform 88 (Montpellier, Francuska), Poulpe Electrique (Arcueil, Francuska), ToTum TeaTre (Barcelona, Španjolska) i Workinglifebalance Ltd. (Graz, Austrija). Metodologiju “misaonih tijela” na specifičnim lokacijama razvile su umjetnice Fernanda Branco (Brazil/Norveška), Monica Giacomin (Italija/UK) i Ivana Peranić. Umjetnica Iva Korbar donijela je u projekt svoju metodologiju izvedbenog rada u prirodi – Realms.


Nestvarni gradovi dio su projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti.