Dokukino KIC

Počela peta Arteria – program s presjekom aktualnih dokumentara o slavnim umjetničkim osobnostima

Kim Cuculić

Sve do 26. ožujka zagrebačka publika imat će priliku premijerno pogledati nagrađivane filmske posvete



ZAGREB – Program s presjekom aktualnih dokumentaraca o slavnim umjetničkim osobnostima, 5. Arterija, počela je u Dokukinu KIC uz projekciju biografskog dokumentarca o Poly Styrene, predvodnice riot grrrl i afro-punk pokreta.


U ovogodišnjem izdanju Arterije, sve do subote 26. ožujka, zagrebačka publika imat će priliku premijerno pogledati nagrađivane filmske posvete i to punk frontmenici Poly Styrene, njemačko-švicarskom književniku i nobelovcu Hermannu Hesseu, umjetnici iz sjene i Picassovoj muzi Dori Maar, prvom androginom umjetniku i sviraču ukulelea Tiny Timu, inovativnom koreografu i plesaču Merceu Cunninghamu, prvoj redateljici na svijetu i pionirki filmske industrije, donedavno zaboravljenoj Alice Guy-Blaché, argentinskom pijanističkom virtuozu Martinu Perinu i njegovoj borbi s mentalnom bolešću, kontroverznom fotografu Helmutu Newtonu te gnjevnoj kraljici no-wavea i njujorškoj underground poetesi Lydiji Lunch.


Filmovi će biti popraćeni razgovorima, koje će pojedine karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti. Selektorica programa je Dina Pokrajac, filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC.




Izdvojimo film o Dori Maar, neuhvatljivoj, nekonvencionalnoj, u potrazi za apsolutom: slikarici i fotografkinji koja je ostavila iza sebe jedinstven, no i dalje nedovoljno valoriziran opus. U svojim fotomontažama i kolažima kombinirala je društvenu reportažu i nadrealističku začudnost, no nakon fatalnog susreta s Picassom napušta fotografiju i okreće se slikarstvu. U filmu »Dora Maar: Između svjetla i sjene« saznajemo da je upravo ona Picassa naučila kombinaciji slike i grafike kojima se služio godinama kasnije, izbavila ga iz mučne kreativne krize i potaknula da usprkos svojoj prijašnjoj apolitičnosti naslika svoj magnum opus, sliku »Guernica«. Film će predstaviti povjesničarka umjetnosti i voditeljica Ureda za fotografiju dr. sc. Sandra Križić Roban.


U nagrađivanom filmskom eseju »Hermann Hesse: Plamteće ljeto« redatelj Heinz Bütler obrađuje možda najplodniji period piščeva života. Zvijezda Tonija Erdmanna, glumac Peter Simonischek, čita odlomke iz novele oživljavajući pjesnika i njegov alter ego, a tu su i britke opservacije književnih erudita poput njemačke spisateljice Sibylle Lewitscharoff. Hermann Hesse autor je slavnog psihoanalitičkog dnevnika »Stepski vuk« i utopističkog romana »Igra staklenim perlama«, koji mu je donio Nobelovu nagradu za književnost 1946. godine. Nakon projekcije slijedi razgovor s piscem i prevoditeljem Borisom Perićem, koji će voditi asistentica na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Aida Alagić Bandov.