71. Pula

Pulski filmski festival u glavnom programu ima projekciju 20 filmova. Tu je i Slijepčevićev “Čovjek koji nije mogao šutjeti”

Mladen Radić

Foto Duško Marušić Čiči

Foto Duško Marušić Čiči

Festival će se održati od 11. do 18. srpnja. Bit će prikazan i film »Čovjek koji nije mogao šutjeti« Nebojše Slijepčevića koji je nedavno na festivalu u Cannesu osvojio Zlatnu palmuPULA – Sedamdeset i prvi Pulski filmski festival održat će se od 11. do 18. srpnja, a njegov program festivala u Domu hrvatskih branitelja najavili su ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek, izbornik programa Pulskog filmskog festivala Mario Kozina i Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, a među filmovima će se moći vidjeti i kratki hrvatski film »Čovjek koji nije mogao šutjeti« redatelja Nebojše Slijepčevića koji je prije nekoliko dana na festivalu u Cannesu osvojio Zlatnu palmu.


Neuralgične točke


Već je poznato da će se festival održavati od četvrtka do četvrtka, umjesto kao do sada od vikenda do vikenda, što je promjena koja je uvedena kako bi se što bolje iskoristio vikend. Što se tiče propratnih programa, odnosno večernjih koncerata u festivalskom centru u Domu hrvatskih branitelja, uz neka jako poznata glazbena imena nastupit će i trenutno najveća hrvatska zvijezda Baby Lasagna. Također, ulaznica za projekciju u Areni služit će i kao besplatna karta za vožnju gradskim autobusom od 19 sati do 4 ujutro, a kako bi se malo rasteretila parkirališta u centru grada.


Još jedna važna vijest je da će filmska platna u Kinu Valli, INK-u i Areni biti nova, a kino je prošle godine dobilo i novo ozvučenje.
– Program je zaokružen i uočava neuralgične točke hrvatske filmske industrije te se posebno skrbi o plasmanu i distribuciji hrvatskog filma, potiče se nezavisne producente, nezavisni europski i hrvatski film i smatram da je Pula ovime osigurala veliku točku vidljivosti našem filmu. Po osvojenoj nagradi u Cannesu vidimo ono što uvijek govorimo, da je hrvatski film dobar, ali fali mu veća vidljivost. Mislim da mu to ovaj program može dati. Po izvješću sa 70. Pule vidimo da se publika vratila, sa skoro 50 posto gledatelja više u odnosu na godinu prije, što je djelomično bio i utjecaj pandemije. Nadamo se da će publike ove godine biti i više, komentirao je Partl.


Pek je najavio da će ove godine biti još više filmova nego prošle godine, pa je čak i odnos premijernih i već prikazanih filmova u korist pulskog festivala kao mjesta na kojem mnogi hrvatski filmaši počinju sa svojim filmovima, svoju karijeru i distribuciju tih filmova za festivale i publiku.


– Među novostima je i da međunarodni program postaje natjecateljski, a usmjeren je na poticanje distribucije europskih i nezavisnih filmova na hrvatskom tržištu. Uvodimo razvojnu radionicu i pitching za televizijske serije, a okupljanje najvećeg dijela hrvatske audiovizualne industrije planirano je u drugom dijelu festivala. Pritom mislimo na autore, producente, studente, distributere, kinoprikazivače, predstavnike festivala i nacionalnih televizija, istaknuo je Pek, napomenuvši da je objavljen najveći dio programa, dok je dio pušten za neku drugu priliku kada organizatori festivala očekuju neke jako dobre vijesti.


Hrvatski program


Za sada se zna da će u Hrvatskom programu biti prikazano devet filmova od čega će svjetsku premijeru imati »Božji gnjev« redatelja Kristijana Milića, »Frka« Svebora Mihaela Jelića, »Šlager« Nevija Marasovića, dok će »Proslava« Bruna Ankovića imati hrvatsku premijeru, te naslovi koji su već bili prikazani, a to su »Bosanski lonac« Pava Marinkovića, »Naša djeca« Silvestra Kolbasa (dokumentarac), »Slatka Simona« Igora Mirkovića, »Sveta obitelj« Vlatke Vorkapić te »Žena s gumenim rukavicama« Marija Šuline.


U programu hrvatskih manjinskih koprodukcija Kozina je najavio 11 naslova od čega je pet premijernih i to »M« redatelja Vardana Tozije, »Posljednji heroj« Žige Virca, »Sirin« Senada Šahmanovića, »Sunce mamino« Koste Đorđevića i »Živi i zdravi« Ivana Marinovića. Od filmova koji su prikazani na hrvatskim festivalima ili u distribuciji na PFF-u će se moći vidjeti »Domaćinstvo za početnike« Gorana Stolevskog, »Ekskurzija« Une Gunjak, »KIX« Bálinta Révésza i Dávida Mikulána, »Lost Country« Vladimira Perišića, »Ne očekuj previše od kraja svijeta« Radua Judea i »Radnička klasa ide u pakao« Mladena Đorđevića. Kako je rekao Kozina, znatan dio prijava u program manjinskih hrvatskih koprodukcija dolazi s pedigreom prestižnih međunarodnih festivala.


– Ove godine imamo jako dobru kombinaciju filmova koji spajaju autorski i komercijalni senzibilitet, koji će biti zanimljivi publici u Areni i INK-u gdje će biti prikazan natjecateljski program, istaknuo je Pek.


Tri filma bavit će se Slavonijom (»Frka«, »Sveta obitelj« i »Žena s gumenim rukavicama«), a ima i puno filmova koji su radili mladi, o mladima, za mlade, a to su »Frka«, »Sunce mamino«, »KIX« i »Ekskurzija«. »Božji gnjev« je triler, mystery i priča o osveti za vrijeme Domovinskog rata, »Živi i zdravi« su komedija, a »Radnička klasa ide u pakao« i »M« su mračni, distopijski filmovi s elementima horora.


Svi su dobrodošli


Miličić je govorila i o Domu hrvatskih branitelja kao festivalskom centru za kojeg su ove godine angažirali prošlogodišnjeg dobitnika Zlatne arene, scenografa Ivana Veljaču, da osmisli prostor u skladu s brojnim festivalskim potrebama.


Ona je pozvala građane da dođu u DHB gdje se nešto događa već od jutra, tako da bi mogli biti zanimljivi prošle godine započeti kritičarski dueli »Točno u podne« u kojem filmski kritičari komentiraju filmove prikazane dan ranije u Hrvatskom programu. U jutarnjim satima bit će uobičajeno predstavljanje i razgovor s ekipama filmova i Glavnog programa prikazanog večer prije.


– Svi ste dobrodošli, možete doći i osjetiti festivalsku atmosferu, poručila je Miličić, a najavila je i da će se svake večeri u dvorištu DHB-a svake večeri održavati koncerti koji su otvoreni za sve posjetitelje, a pored Baby Lasagne, tu su i TBF, Buč Kesidi, Porto Morto, DJ Stanko Bondža te DJ Mario Kovač.


Za vizualno rješenje Festivala zadužen je Studio Sonda, a fokus je na nagradi publike koja se dodjeljuje od 1954. te je želja potaknuti publiku da ocjenjuje filmove i ove godine jer su njihove odluke važan dio filmske odnosno festivalske povijesti. Od ostalih, nenatjecateljskih filmskih programa tu su za publiku PoPularni program, Vremeplov, Pulica, Studentski program te programi na Ambreli i Brijunima.