Upravno vijeće

Nikad nećete pogoditi tko je v.d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke. Otkud im on? Nemoguće je utvrditi

Davor Mandić

Prijedlog za premošćivanje situacije u Muzeju iznenadio je i najupućenije. Za njega su na Upravnom vijeću glasali i oni koji ga uopće ne poznaju



Vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Rijeke neće biti ni Ervin Dubrović, dosadašnji ravnatelj, ni Sabrina Žigo, favoritkinja riječke dogradonačelnice Sandre Krpan, već kulturnjacima potpuno nepoznati Dario Kulišić.


Odlučeno je tako na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća Muzeja grada Rijeke, na kojoj su za Kulišića glasali i oni koji ga uopće ne poznaju.


Naravno, to još uvijek ne znači i njegovu potvrdu, jer taj prijedlog sada će morati proći na Gradskom vijeću Grada Rijeke, na kojem nije prošla Žigo kao nova ravnateljica Muzeja prema prijedlogu Upravnog vijeća.


Pročelnik za zdravstvo




Otkud predlagačima Dario Kulišić u ovom trenutku nemoguće je utvrditi, jer njegovo ime nije bilo ni u kakvim mogućim križaljkama.


Kulišić je inače psiholog po struci, pa ne znamo kako je to pomoglo u promišljanju o v.d.-u ravnatelja Muzeja, no čini se da bi malo značajnija činjenica iz njegove biografije ipak mogla biti ta da je bio pročelnik za zdravstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Čini se da u tom segmentu njegove biografije, koji se tiče upravljanja, valja tražiti razloge za pokušaj njegova postavljanja na čelo Muzeja, što je iznenadilo i najupućenije.



Podsjetimo, do svega ovoga došlo je nakon što na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke nije prošla kandidatkinja Sabrina Žigo, ponajviše zbog toga što se dovoljno vijećnićkih ruku ujedinilo u promišljanju da nije dobro postaviti na čelo tako važne i kompleksne ustanove nekoga tko ne uživa potporu zaposlenika.


Za dio vijećnika bilo je problematično i to što je riječki gradonačelnik Marko Filipović bio preuzeo ulogu osnivača Muzeja pri postavljanju ključnih troje članova Upravnog vijeća Muzeja, koji su pak snažno inzistirali na Žigo, unatoč protivljenju zaposlenika. Njima se tad učinilo da je riječ o političkom kadroviranju bez pravog rezona.


Začudno, ali dosljedno


Odluka, pak, da se u zahtjevnom vremenu za Muzej, kada se on lomi oko izložbe torpeda i očekuje motorni brod »Galeb« na vezu u riječkoj luci postavlja osobu koja prema svemu sudeći nema uopće ili ima jako malo veze s muzejima, mogla bi biti začudna, kada ne bi bila dosljedna.


Naime istom logikom riječki je gradonačelnik postavio u Upravno vijeće Muzeja na njegovo čelo Petra Petrnića, SDP-ova gradskog vijećnika i odvjetnika koji svakim svojim javnim istupom pokazuje da malo toga zna o muzejima.