HNK

Nastupom Riječkog simfonijskog orkestra i Bruna Delepelairea počinje nova koncertna sezona u Zajcu

Kim Cuculić

Uz Riječki simfonijski orkestar i njihovog šefa dirigenta, maestra Valentina Egela, na riječku se pozornicu vraća Bruno Delepelaire



RIJEKA – Novu koncertnu sezonu u HNK-u Ivana pl. Zajca otvara simfonijski koncert »Lalo, Bruckner« u petak, 23. rujna, s početkom u 19.30 sati.


Uz Riječki simfonijski orkestar i njihovog šefa dirigenta, maestra Valentina Egela, na riječku se pozornicu vraća Bruno Delepelaire, solo-violončelist Berlinske filharmonije koji je oduševio svojim prvim riječkim nastupom prigodom velikog finala prošle koncertne sezone. Tako će riječka publika i u novu sezonu Riječkog simfonijskog orkestra ući uz Delepelairea i Koncert za violončelo u d-molu Édouarda Laloa, jedno od ponajboljih iako ponekad nepravedno zapostavljenih djela francuskog skladatelja španjolskog podrijetla najpoznatijeg po njegovoj »Symphonie Espagnole«.


Drugi dio koncertne večeri donijet će izvedbu monumentalne Osme simfonije u c-molu Antona Brucknera, posljednje skladateljeve cjelovite simfonije i jedne od posljednjih velikih romantičarskih simfonija. Bruckner je Osmu skladao u svojim šezdesetima, a uz nju se najčešće vežu riječi »epska«, »apokaliptična«, »veličanstvena«.