Sedamdeseto izdanje

Naslovi najpoznatijih svjetskih autora u borbi za Zlatnu školjku festivala u San Sebastianu

Stjepan Hundić

U glavnom natjecateljskom programu vidjet ćemo i stigmatiziranu dramu Urlicha Seidla »Sparta«, svojevrstan nastavak autorova prethodnog naslova »Rimini« u kojem pratimo brata propalog šansonijera Ritchieja Brava



SAN SEBASTIAN – U borbi za glavnu festivalsku nagradu Zlatnu školjku 70. Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu vidjet ćemo filmove nekih od najpoznatijih svjetskih autora. Čileanski filmaš i oskarovac Sebastián Lelio (»Fantastična žena«) predstavlja povijesnu englesku dramu »The Wonder« o medicinskoj sestri sredinom 19. stoljeća u Irskoj koja istražuje slučaj djeteta koje je gladovalo četiri mjeseca; korejski autor Hong Sang-soo donosi svoju novu minimalistički dramu »Walk Up« o ne baš prisnom odnosu sredovječnog filmskog redatelja i njegove kćeri, a poznati francuski redatelj Christophe Honoré dolazi s dramom »Le Lycéen« (»Srednjoškolac«) o tinejdžeru koji proživljava krizu nakon smrti oca.


Glavni program


U konkurenciji za nagrade vidjet ćemo i dansku obiteljsku dramu »Resten af livet« (»Zauvijek«) u režiji Frellea Petersena; dugometražni prvijenac američke redateljice Marine Mathias Runner, priču o mladoj ženi koja se nakon smrti oca suočava s neizvjesnom budućnošću; Genki Kawamura, japanski producent anime hitova »Dječak i zvijer« i »Tvoje ime«, predstavlja svoj prvi redateljski uradak, dramu o ženi koja boluje od Alzheimera »Hyakka« (»Stotinu cvjetova«); »Il Boemo«, biografski film o talijanskom opernom skladatelju iz 18. stoljeća Josefu Mysliveceku, u režiji češkog redatelja Petra Václava te argentinsku dramu Diega Lermana »El Suplente« (»Zamjenik«) o prestižnom sveučilišnom profesoru koji pomaže studentu kojega progoni lokalna narko banda.


U glavnom natjecateljskom programu vidjet ćemo i stigmatiziranu dramu Urlicha Seidla »Sparta«, svojevrstan nastavak autorova prethodnog naslova »Rimini« u kojem pratimo brata propalog šansonijera Ritchieja Brava iz prvog filma.


Slavna imena




Novi je Seidlov film, naime, zbog kontroverzi povučen s upravo završenog Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, a povod takvoj odluci organizatora TIFF-a bio je tekst u njemačkom tjedniku Der Spiegel o problematičnom snimanju filma tijekom kojeg su maloljetni glumci (navodno i nenajavljeno) bili izloženi golotinji, alkoholizmu i nasilju bez znanja njihovih staratelja. Austrijski je filmaš ostao i bez prestižne nagrade »Douglas Sirk« na Filmfest Hamburgu (koji se održava od 29. rujna do 8. listopada), koja se dodjeljuje za velik doprinos kulturi i filmskoj industriji. Neki od prethodnih dobitnika nagrade su Clint Eastwood, Tilda Swinton, Wim Wenders i Jodie Foster.


Od poznatih filmaša u San Sebastian dolaze braća Dardenne, Claire Denis, Christophe Honoré, Neil Jordan, Hirokazu Koreeda, Christian Mungiu, Francois Ozon, Hong Sangsoo i David Cronenberg koji će primiti nagradu za životno djelo. Među slavnim glumačkim imenima koja će predstaviti svoje posljednje filmove izdvajaju se Penélope Cruz (»En los márgenes/Na rubu«), Diane Kruger i Liam Neeson (»Marlowe«) i Olivia Wilde (»Don’t Worry Darling«), dok će Juliette Binoche, koju gledamo u Honoreovom »Srednjoškolcu«, primiti i nagradu za veliku glumačku karijeru.


Sedamdeseto izdanje San Sebastiana zatvorit će spomenuti »Marlowe«, novi film slavnog irskog redatelja Neila Jordana u kojem naslovne uloge tumače Liam Neeson, Diane Kruger i Jessica Lange. Jordan je ekranizirao roman »The Black Eyed Blonde« Johna Banvillea u kojem legendarni privatni detektiv Philip Marlowe, kojega je stvorio slavni američki pisac krimića Raymond Chandler, istražuje slučaj nestalog ljubavnika lijepe nasljednice u Los Angelesu kasnih 1930-ih.