Festival

Muzički bienalle Zagreb završit će najiščekivanijim glazbenim djelom godine – operom “Lennon” bivšeg predsjednika Josipovića

Kim Cuculić

Prvaci opere HNK-a u Zagrebu Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša postat će mitski par dvadesetog stoljeća, John Lennon i Yoko Ono



ZAGREB – Trideset i drugo izdanje festivala Muzički biennale Zagreb održat će se od 13. do 22. travnja i još jednom pretvoriti Zagreb u europski centar suvremene glazbe, predstavljajući sva njezina lica – od klasika glazbe 20. stoljeća, preko radikalnog novog zvuka i elektroničke glazbe, do glazbenih djela skladanih namjenski za – bebe.


Za razliku od uobičajene festivalske teme, ovogodišnje izdanje svojim manifestom zagovara principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti. Na taj se način festival suočava s izazovima suvremenog svijeta, poput klimatske krize, političke nestabilnosti i društvene netolerancije, stavljajući naglasak na važnost i transformativnu snagu umjetnosti u suvremenom svijetu. U deset festivalskih dana bit će izvedeno više od 50 programa na desetak zagrebačkih lokacija, a u programu će biti predstavljeno više od 25 novih naručenih kompozicija domaćih i stranih skladateljica te skladatelja.


Tematsko usmjerenje i program kreirala je umjetnička ravnateljica Margareta Ferek-Petrić uz podršku programskog tima.


Malec i Kraftwerk




Za otvorenje festivala zadužen je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, na čijem će se koncertu izvoditi skladbe Clemensa Gadenstättera, Davorina Kempfa, Mirele Ivičević i Tristana Muraila. Time se nastavlja suradnja između Muzičkog biennala Zagreb i Simfonijskog orkestra HRT-a. Prvi dan festivala obilježit će i jedinstveni ansambl Zeitkratzer svojim eklektičnim glazbenim rukopisom. Zagrebačkoj publici predstavit će se u Pogonu Jedinstvo programom koji spaja naizgled nespojivo – skladateljski opus klasika avangarde 20. stoljeća Ive Maleca i glazbe njemačkog sastava Kraftwerk, inovatora i pionira elektroničke glazbe i novog zvuka. Festival će ponovo ugostiti i alžirsko-iransku dirigenticu s hamburškom adresom Yaldu Zamani, umjetnicu posebno posvećenu izvođenju suvremene glazbe, koja će ravnati Zagrebačkom filharmonijom.


Ansambl Neue Vocalsolisten Stuttgart izvest će program BALKAN AFFAIRS u sklopu kojeg će se praizvesti šest skladbi propulzivnih domaćih i regionalnih skladateljica te skladatelja (Hanan Hadžajlić, Jug Marković, Ana Pandevska, Nina Perović, Petra Strahovnik i Helena Skljarov) naručenih za ovogodišnje izdanje. Umjetnice su to i umjetnici koji glazbu, umjetnost razumljivu bez obzira na jezik ili naciju, vide kao medij razumijevanja i suosjećanja, a skladbe koje pišu inspirirane su i njihovim osobnim i posredovanim doživljajima rata.


Najiščekivanije djelo


Festivalski program završit će najiščekivanijim glazbeno-scenskim djelom ove godine – operom »Lennon« dugogodišnjeg ravnatelja MBZ-a Ive Josipovića. Prvaci opere HNK-a u Zagrebu Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša postat će mitski par dvadesetog stoljeća, John Lennon i Yoko Ono, a u važnoj ulozi naći će se i Dubravka Šeparović Mušović. Opera je u režiji jedne od najperspektivnijih mladih hrvatskih redateljica Marine Pejnović i pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera. Libreto je napisala riječka sveučilišna profesorica i književnica Marina Biti. Jedna od sudionica ovogodišnjeg MBZ-a je i riječka harfistica Diana Grubišić-Čiković.


Sudjeluju i Ivanka i Mrle


Humanitarni projekt »Raspjevane priče« posvećen je onima koji odrastaju daleko od kuće te će se izvedbama prikupljati sredstva za pomoć djeci iz Ukrajine koja žive u Hrvatskoj. Za odabir i hrvatske prijevode ukrajinske dječje književnosti zaslužni su Domagoj Kliček, Ana Dugandžić i Dariya Pavlesen, iz Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Odabrana djela oživjet će glazbom i izvedbom poznatih glasova Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta i Maje Rivić te glazbom Ivane Kiš koji će ih tako pretvoriti u glazbene priče.