Organum Histriae

Međunarodni orguljaški festival u Svetom Lovreču: Erik Jan Eradus nastupa u nedjelju

Kim Cuculić

Erik Jan Eradus

Erik Jan Eradus

Ovoga puta Nakićeve orgulje će zasjati pod prstima izvanrednog orguljaša i improvizatora koji, očaran povijesnim orguljama, dolazi čak iz Nizozemske



SVETI LOVREČ – Drugi koncert ovogodišnjeg 24. međunarodnog orguljaškog festivala Organum Histriae bit će održan u nedjelju 27. kolovoza u 20 sati, u Sv. Lovreču Pazenatičkom, u crkvi sv. Martina. Koncert će održati Erik Jan Eradus. Ovogodišnji ciklus počeo je u Motovunu koncertom jedne od najznačajnijih hrvatskih mladih orguljašica, Josipe Leko, a nastavlja se u Sv. Lovreču Pazenatičkom.


Nekadašnje značajno sjedište podeštata Mletačke Republike danas skriva mnoge tajne i blaga kulturne baštine, a jedno od najznačajnijih su najstarije orgulje Istre – jedine sačuvane i restaurirane orgulje Petra Nakića, utemeljitelja venecijansko-dalmatinske orguljske škole iz 1735. Ovoga puta Nakićeve orgulje će zasjati pod prstima izvanrednog orguljaša i improvizatora koji, očaran povijesnim orguljama, dolazi čak iz Nizozemske. Erik Jan Eradus, nasljednik velikih orguljaša H. Andriessena i A. de Klerka, predstavit će se nizozemskim i njemačkim kompozitorima, koji su stvarali pod utjecajem talijanskih majstora, te svojim vlastitim improvizacijama.