NOVI FESTIVAL

Koktel glazbene, vizualne i izvedbene umjetnosti. Na Pagu će se održati prvi ambijentalni Burafest

Kim Cuculić

Foto Kaja Zulin

Foto Kaja Zulin

Festival je nastao pod okriljem umjetničke organizacije Nahero, koju umjetnički vodi bračno-profesionalni par - kazališna redateljica Rajna Racz te glazbenik i skladatelj Marin Živković



PAG – Na otoku Pagu od 26. do 31. kolovoza održat će se prvi Burafest koji će za kraj ljeta počastiti koktelom glazbene, vizualne i izvedbene umjetnosti. Riječ je o ambijentalnom festivalu koji će punih šest dana oživjeti ulice, trgove, crkve i ostale jedinstvene lokalitete te omiljene turističke jadranske destinacije.


Festival je nastao pod okriljem umjetničke organizacije Nahero, koju umjetnički vodi bračno-profesionalni par – kazališna redateljica Rajna Racz te glazbenik i skladatelj Marin Živković, član poznatog benda Porto Morto. Ovaj međugeneracijski festival koji će aktivirati različite dobne skupine, a ujedno i veze lokalne zajednice i profesionalnih umjetnika, nastao je uz pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Paga, kao ljetna verzija uspješno provedenog kvartovskog festivala Svi smo mi nahero, i to u cilju decentralizacije kulture te zadovoljavanja potreba otočke zajednice. Burafest će istovremeno okupiti mlade umjetnike iz različitih polja suvremene umjetnosti i predstaviti ih na otoku Pagu, ali i lokalne umjetnike koji djeluju tijekom cijele godine te iz dana u dan pokazuju koliko je snažna kulturna tradicija, entuzijazam i impuls za stvaranjem. Posebnost ovog originalnog, multimedijskog festivala je da su svi umjetnici, koji će se predstaviti, na neki način povezani s otokom – on ih je obilježio, na njemu ljetuju, žive i vole ga. Uz to, Burafest je zamišljen interaktivno, pa donosi cijeli niz edukativno-kreativnih radionica za djecu, mlade i odrasle.


Radionica poezije


Na radionici »Tragovi ljeta« koju vodi Katarina Kralj, u suradnji s otočkim OPG-ovima, izrađivat će se nakit inspiriran otokom Pagom, s fokusom na priču i zajedničko stvaranje uspomena na ljeto i otok, dok će na radionici »Čarobno ljeto«, pod vodstvom slikarice i psihologinje Tare Beate Racz, najmlađi zaroniti u svijet gline te pomoću kamenčića, školjaka, stakalaca, grančica skupljenih na otoku Pagu, izrađivati figurice i podariti im osobnosti koje će voditi dijaloge, a završni će radovi biti predstavljeni na mini izložbi. Za mlade i odrasle Tara, koja je ujedno i praktičarka art-terapije, pripremila je art-terapijsku radionicu za izlazak iz zone komfora »Put prema sebi«, na kojoj će se potezima kista istraživati kako se kao grupa povezati kroz izradu zajedničke slike, eksperimentirati s različitim ulogama, tragati za novim mogućnostima izražavanja i osvještavati svoje korake, odnosno poteze koje ostavljamo na papiru. Prekrasna kula Skrivanat bit će kulisa za radionicu poezije »Otok smo«, pod voditeljskim okriljem kazališne redateljice i pjesnikinje Rajne Racz, koja će polaznike upoznati s različitim načinima i pristupima pisanja poezije, i to putem niza vježbi koje potiču maštu i pismeno izražavanje, a vezane su uz emotivno-motivsko čvorište otoka kao našeg sigurnog mjesta koje nas inspirira.


Salon za uljepšavanje duše




Burafest ima i svoj glazbeni dio koji donosi dvije zanimljive radionice – »Harmoniju na otoku«, kojom »dirigira« Marin Živković i polaznike (koji moraju ponijeti instrument) upoznaje sa slobodnom improvizacijom, aktivnim slušanjem i skupnim muziciranjem, te radionicu »Zvukopis« kojom će Živković uz pratnju tradicionalnog dječjeg paškog zbora Vijolice malim glazbenicima približiti slušanje kao najvažniji aspekt u stvaranju glazbe, a potom će zajedno pisati tekst, osmisliti glazbu i izvesti jednu pjesmu te tako se (na)učiti glazbenoj komunikaciji. Male ljubitelje plesnog pokreta očekuje radionica »Otočke vibracije«, za koju je zaslužna Vedrana Maržić, a na njoj će najmlađi imati priliku izražavanja pokretom uz zvukove otoka; melodije lokalnih umjetnika, ali i samog otoka koji pruža nevjerojatno utočište mnogim djetinjstvima, te time stavlja i fokus na njihov (su)odnos kao glavnu umjetničku inspiraciju. Vizualnu nišu festivala ispunit će izložba dviju afirmiranih slikarica, Mije Matijević Akrap i Tare Beate Racz koja će biti otvorena u crkvi sv. Jurja, a tu je i gostovanje mjuzikla »Bit će strašno kad porastem« Dječjeg kazališta Dubrava, nastalog prema mladenačkoj poeziji nagrađivane hrvatske spisateljice Olje Savičević Ivančević, koji progovara o svijetu djece i odraslih, prvim zaljubljivanjima, strahovima, slobodi i maštanju – i to kroz okvir bajkovitog morskog ambijenta.


Uz to, gotovo svake večeri Burafesta glazba i romantika će odjekivati paškim uličicama i kantunima, a posjetitelji, između ostalog, mogu uživati u koncertu francuskih šansona, na kojem nastupa glazbenik kojem se smiješi zvjezdana karijera, Lovro Rimac s obitelji; na gitari će ga pratiti tata Marin, a na bubnjevima brat Jakov. Jedna od najposebnijih umjetnica i kantautorica na otoku Pagu, Ana Paška, održat će svoj jedinstveni koncert (koristeći nekoliko instrumenata – klavir, cajon, gitara), posebno iskustvo koje ona naziva salonom za uljepšavanje duše, dok je koncert jazz sastava Infišando (u prijevodu zaluđeni glazbom) rezerviran za one koji se žele rasplesati, dobro zabaviti i izuti iz cipela.


Višestruko nagrađivana i talentirana flautistica s otoka Paga, Ana Dobrijević, predstavit će se svojim projektom kvarteta flauta naziva Sinfonico, a prvo izdanje festivala zatvorit će spektakularni Pag jam session na kojem će se okupiti svi glazbenici otoka Paga i posjetitelji festivala, uz dirigentsku palicu Marina Živkovića, te će uslijediti veliki spontani koncert na kojem će cijeli grad zajedno svirati te tako najaviti drugo izdanje Burafesta.