Riječki pijanist

Još jedan potjerani zaposlenik “Zajca” našao sreću u Zagrebu. Filip Fak novi je ravnatelj Zagrebačke filharmonije

Davor Mandić

Foto Hrvoje Serdar / arhiva NL

Foto Hrvoje Serdar / arhiva NL

U riječkom kazalištu Fak je dobio otkaz kao ravnatelj Opere, no njegove kvalitete dovele su ga do mjesta ravnatelja našeg najvećeg i najznačajnijeg orkestra



RIJEKA – Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević imenovao je riječkog pijanista Filipa Faka za novog ravnatelja Zagrebačke filharmonije. Odluka o imenovanju uslijedila je na prijedlog Upravnog vijeća Zagrebačke filharmonije, koje je Fakovu biografiju i prijedlog programa rada i razvitka Zagrebačke filharmonije procijenilo kao najbolje među šestoricom kandidata koji su pristupili natječaju. Time je Filip Fak postao prvi Riječanin nakon dugog niza godina na čelu našeg najvećeg i najznačajnijeg orkestra, a svoj četverogodišnji mandat započet će 1. rujna ove godine.


U obrazloženju imenovanja između ostalog stoji da Fak u svom programu stavlja težište na podizanju kvalitete programa jasno artikulirajući specifične umjetničke kompetencije i kapacitete Filharmonije.


Uravnoteženi program


– U svom četverogodišnjem programu rada i razvitka stavlja težište na podizanje kvalitete programa, u smislu programske selekcije i pomnijeg odabira suradnika (dirigenta, solista) uz povećanje vidljivosti Zagrebačke filharmonije u javnom prostoru. Također, predlaže umjetnički program koji se temelji na uravnoteženoj kombinaciji tzv. »željeznog« repertoara i programskih inovacija, kroz izvođenje vrijednih kompozicija svjetske i domaće glazbene baštine i djela suvremenih skladatelja te tako jasno artikulira specifične umjetničke kompetencije i kapacitete Filharmonije, koji je izdvajaju od ostalih orkestara.




Naglašava obrazovnu funkciju Zagrebačke filharmonije, kao i njezinu ulogu u razvoju mladih talenata. Zagrebačku filharmoniju sagledava kao cjelinu koja se uklapa u mrežu odnosa različitih aktera društvenog i kulturnog konteksta pri čemu kao najvažniju ističe publiku, navodeći kako Zagrebačka filharmonija ispunjava svoju društvenu funkciju samo u živoj i obostrano smislenoj komunikaciji sa svojom publikom, te smatra da je revitalizacija publike prvi prioritet.


Predlaže kratkoročne, srednjoročne i dugoročne strategije koje se odnose na poboljšanja u marketingu i prodaji programa, uvođenje posebnog edukacijskog ciklusa za širu populaciju te suradnje s odgojno-obrazovnim institucijama i osmišljavanje posebnih programa za djecu i mlade. Sukladno suvremenim trendovima koje nalazi u praksi drugih europskih orkestara, naglašava dvosmjernu komunikaciju i povećanje interaktivnosti u odnosu s publikom.


Otkazom do posla


Kandidat u svom programu pažnju pridaje i organizacijsko-upravljačkim pitanjima, prepoznaje potrebu da se temeljeno revidira, odnosno uredi unutarnja organizacija poslovanja, kao i nužnost da se kroz uspostavljanje strateškog partnerstva uredi odnos s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, koja je dom Zagrebačke filharmonije. U međuinstitucionalnim suradnjama vidi potencijal daljnjeg razvoja Zagrebačke filharmonije, predlažući nastavak i nadogradnju postojećih partnerstava te izgradnju novih – kaže se u obrazloženju imenovanja.


Podsjetimo, da bi Fak uopće mogao postati ravnateljem najvećeg i najznačajnijeg hrvatskog orkestra morao je dobiti otkaz u HNK-u Ivana pl. Zajca, gdje je kao ravnatelj Opere pokušao uvesti reda. Za razliku od ostalih ravnatelja, Fak je odlučio i javno progovoriti o nagomilanim problemima u funkcioniranju Kazališta na čelu s intendatnom Marinom Blaževićem, a koji su ga priječili u rečenu poslu. Nije trebalo dugo čekati, i Faku je uručen otkaz. Ostalo je povijest Zagrebačke filharmonije.


Biografija


Filip Fak rođen je u Rijeci 1983. godine. Svoje glazbeno obrazovanje stekao je u Rijeci, Zagrebu i Parizu, a nakon studija razvio je široku djelatnost kao pijanist, pedagog i skladatelj, gostujući u svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Docent je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i stalni član Zagrebačke filharmonije, a trenutno obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te je član Vijeća za glazbenu djelatnost pri Uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. Tijekom 2021. i 2022. godine bio je i funkciji ravnatelja Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka.