Galerija Laurus

Iris Vidmar Jovanović imat će predavanje o cenzuri u domeni umjetničkih praksi

Marina Kirigin

Jedno od pitanja je na koji način regulirati umjetničke prakse u javnom, kulturnom i obrazovnom prostoru



LOVRAN – Predavanje »Etika umjetnosti i moral umjetnika – cenzura u domeni umjetničkih praksi«, koje će održati docentica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i predstojnica Katedre za estetiku Iris Vidmar Jovanović, na rasporedu je danas s početkom u 19 sati u lovranskoj Galeriji Laurus. Riječ je o predavanju u sklopu projekta popularizacije znanosti Coffeehouse Debates što se od 2014. godine provodi u Opatiji, a od početka ove godine i u Lovranu.


– Jedna je utjecajna udruga zahtijevala isključivanje Flaubertove »Gospođe Bovary« s popisa školske literature, ističući kako se radi o djelu moralno problematična sadržaja koje može biti potencijalno štetno za učenike. U Chicagu je započela kompleksna rasprava o moralnom statusu četrdesetak svjetski poznatih skulptura, uključujući i skulpture »The Bowman« i »The Spearman« našega Ivana Meštrovića.


Paralelno s ovim raspravama, pratili smo rastući broj optužbi za razne oblike seksualnog zlostavljanja koje su navodno počinili velikani svjetske filmske, kazališne i modne industrije, poput Kevina Spaceyja i Placida Dominga, koji su doveli do isključivanja ovih umjetnika i njihovih djela iz javne domene. Svaki od ovih slučajeva predstavlja poseban skup izazova za filozofiju umjetnosti, od pitanja toga je li umjetnost podložna etičkim procjenama i uključuju li one i karakter umjetnika, do pitanja o tome na koji način uopće regulirati umjetničke prakse u našem javnom, kulturnom i obrazovnom prostoru. U ovom ću se izlaganju osvrnuti na neka od ovih pitanja, s nastojanjem da pronađem ravnotežu između pretjerane cenzure s jedne, i preopuštenog nemoralizma s druge strane – stoji u najavi debate koju organizira




Udruga »Kulturni front«, čiji članovi pozivaju zainteresirane da navrate na ovo zanimljivo predavanje, sudjeluju u diskusiji te uživaju u nastupu melodičnog dua Sunshine. Događanje je otvoreno za sve zainteresirane sudionike (neovisno o EU digitalnim COVID-potvrdama), ali će se provoditi uz propisane epidemiološke mjere, uključujući obvezu korištenja zaštitnih maski te ograničenje maksimalnog broja posjetitelja. Također, za sve zainteresirane koji ne mogu doći organizirat će se i amaterski live streaming putem društvenih mreža.