Dodijeljene godišnje nagrade

Hrvatsko društvo skladatelja: Elvisu Staniću nagrada za autorsko stvaralaštvo na području jazza

Hina

Elvis Stanić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Elvis Stanić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Skladatelj i dirigent Berislav Šipuš dobio je nagradu “Boris Papandopulo” za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe za djelo "Pasija"



Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je u utorak u Zagrebu nagrade istaknutim članovima na svečanosti na kraju godine koju je glavni tajnik Društva Antun Tomislav Šaban ocijenio uspješnom “financijski i po projektima”.


Skladatelj i dirigent Berislav Šipuš dobio je nagradu “Boris Papandopulo” za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe za djelo “Pasija”.


Nagradu “Milivoj Koerbler” za autorsko stvaralaštvo na području popularne glazbe dobio je skladatelj i tekstopisac Mario Mihaljević, koja mu je dodijeljena za sveukupni autorski rad.




Nagradu “Franjo Ksaver Kuhač” za iznimne domete na očuvanju hrvatske tradicijske glazbe dobila je Miroslava Hadžihusejnović Valašek za sveukupni etnomuzikološki rad.


Kvartet Papandopulo dobio je nagradu “Vatroslav Lisinski” za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, za brojne narudžbe, praizvedbe te izvedbe djela hrvatskih skladateljica i skladatelja. Uz tu nagradu posebno je naglašen album Scene, izdan u 2022. godini, koji je u potpunosti posvećen hrvatskoj glazbi.


Nagrada za iznimne domete u muzikologiji ili glazbenoj publicistici “Josip Andreis” dodijeljena je Mariji Barbieri u njezinu domu nekoliko dana prije zajedničke svečanosti. Nagrada se odnosi na njezin sveukupni autorski rad, uključujući monografiju Naša Ivanka Boljkovac i Leksikon hrvatskih opernih pjevača.


Elvis Stanić dobio je nagradu za autorsko stvaralaštvo na području jazza “Miroslav Sedak Benčić” za sveukupni autorski rad, uključujući album Insomnia izdan u 2022. godini, kao i za značajan doprinos razvoju scene jazz glazbe u Hrvatskoj.


Nagrađeni su pojedinačno zahvalili na nagradama u atmosferi ugodne svečanosti, nerijetko uz dozu humora. Miroslava Hadžihusejnović Valašek izrazila je zadovoljstvo prilikama koje je zaticala u brojnim zabačenim selima skupljajući tradicijsku glazbenu umjetnost.


Da samo znate do kakvih sam otkrića došla i kakve sam narodne pameti sačuvala po tim zabačenim mjestima, kazala je i pogledom pokazala na dva štapa na koja se oslanjala. Štapovi nisu toliki problem koliko to izgleda. Imam odlične uvjete za rad u 88. godini života, kazala je i izrazila žaljenje što nema nasljednika. Naglasila je da bi trebalo nastaviti sakupljati baštinu po terenu i da bi to trebalo dobiti i političku podršku.