Sjajno postignuće

Hrvatski pijanist Lovre Marušić ostvario povijesni uspjeh na jednom od najprestižnijih natjecanja

Hina



Jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, Lovre Marušić osvojio je drugu nagradu na 2023 International Telekom Beethoven Competition u Bonnu, kao i specijalnu nagradu Rober Schumann te time ostvario povijesni uspjeh za hrvatski pijanizam.


Finalisti su se u njemačkom Bonnu natjecali za tri glavne i dvije specijalne nagrade. Druga nagrada se sastoji od 25.000 eura i bojnih nastupa i angažmana u Njemačkoj, Austriji i Italiji, dok se Robert Schumman Award sastoji od tisuću eura nagrade, izvijestila je tvrtka za umjetnički menadžment i usluge u kulturi “CristoforiumArt“.


Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na to natjecanje, a u samo finale ušla su najbolja tri natjecatelja, uključujući Lovru Marušića, koji je nastupio s eminentnim gudačkim trijom Beethoven Trio Bonn, izvevši Beethovenov klavirski trio br. 1 te šest stavaka iz Widmannovih „Eleven Humoresques“ te s Beethoven Orchestra Bonn pod ravnanjem maestra Dirka Kaftana u Deutsche Telekom dvorani, gdje je izveo Beethovenov 4. koncert za klavir i orkestar.




International Telekom Beethoven Competition Bonn jedno je od prestižnijih pijanističkih natjecanja u svijetu koje se održava svake dvije godine od 2011. u Bonnu, Beethovenovom rodnom gradu, a prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Hansa Suhra, Alberta Ferra i Hneri Sigfridssona.


Finale su uživo putem internetske stranice natjecanja pratili milijuni gledatelja diljem svijeta.