Dodjela

Godišnja nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske pripala dr. sc. Berislavu Valušeku

Kim Cuculić

Nagrada za životno djelo pripala je akademiku Igoru FiskovićuDodijeljene su Nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske »Radovan Ivančević« za 2019. godinu. Na temelju pristiglih prijava, povjerenstvo u sastavu Darija Alujević, Frano Dulibić, Miroslav Gašparović, Petar Puhmajer i Ratko Vučetić nagradu za životno djelo dodijelilo je akademiku Igoru Fiskoviću.


Dobitnik godišnje nagrade za 2019. godinu je dr. sc. Berislav Valušek, autor knjige »Arhitekt Carl Seidl. Opus na Opatijskoj rivijeri« o kojoj smo pisali u Novom listu. Kako piše u obrazloženju, do sada javnosti nedovoljno poznatog bečkog arhitekta autor smješta u kontekst onodobnih stilskih previranja, kada se u cijeloj Europi, a osobito u Beču, paralelno primjenjuju historicizam, secesija i moderna, prepoznavši doprinos Opatije srednjoeuropskoj arhitekturi i urbanizmu.


Povelju za unapređenje i promicanje povijesti umjetnosti za 2019. godinu dobio je izložbeni projekt Galerije Klovićevi dvori »Umjetnost i život su jedno ‒ Udruženje umjetnika Zemlja, 1929. – 1935.«. Povelje su dobile i dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, autorica knjige »Sergije Glumac: grafika, grafički dizajn, scenografija« te dr. sc. Mirjana Repanić-Braun, glavna urednica časopisa Radovi Instituta za povijest umjetnosti od 2004. do 2019. godine.
Nagrade za najbolji diplomski rad za 2019. godinu dobili su Mate Bareta (»Sveti Ivan Trogirski u likovnoj umjetnosti Dalmacije od XV. do XIX. stoljeća (Odsjek za povijest umjetnosti, Split, mentorica: dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić), Filip Lovrić (»Transformacija kulturnog pejzaža zadarskog arhipelaga od 4. do 11. stoljeća (Odsjek za povijest umjetnosti, Zagreb, mentor: dr. sc. Miljenko Jurković) i Kristian Volarić (»Riječki slikar Romolo Venucci i utjecaj mađarske avangardne scene na kubokonstruvističku i futurističku fazu njegovog stvaralaštva (Odsjek za povijest umjetnosti, Rijeka, mentorica: dr. sc. Nataša Lah).