Pod vodstvom Valentina Egela

Glazbene prekretnice Zajca, Beethovena i Šostakoviča: Riječki simfonijski orkestar nastavlja koncertnu sezonu

Davor Mandić

Program će otvoriti uvertira Zajčeve »izvorne narodne opere u 3 čina« »Mislav«. Lirska opera »Mislav« bila je prekretnicom skladateljeva stvaralaštvaRIJEKA – Riječki simfonijski orkestar pod vodstvom šefa-dirigenta Valentina Egela nastavlja koncertnu sezonu u 2021. godini simfonijskim koncertom »Zajc, Beethoven, Šostakovič: Prekretnice«, javljaju iz tog riječkog kazališta. Koncert će biti izveden dvaput, 9. i 11. siječnja, a na repertoaru će biti glazbena djela za koja autori programa kažu da su bila prijelomna u stvaralaštvu svojih autora, hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca, njemačkog Ludwiga van Beethovena te ruskog Dmitrija Šostakoviča.


– Program koncerta otvorit će uvertira Zajčeve »izvorne narodne opere u 3 čina« »Mislav«. Lirska opera »Mislav« bila je prekretnicom skladateljeva stvaralaštva te uz kasnije »Bana Legeta« i »Nikolu Šubića Zrinjskog« postala prvim dijelom hrvatske nacionalne povijesne operne trilogije.


Središnji dio koncerta donosi prekretnicu u opusu Ludwiga van Beethovena – Koncert za violinu i orkestar, kojim je Beethoven violinski koncert odveo na sasvim drugu razinu od dotadašnje: iz uglavnom kratkog i virtuoznog žanra u mnogo duži, duboko izražajniji oblik glazbene umjetnosti. Violinin će solo svirati nagrađivani virtuoz iz Njemačke Thomas Goldschmidt. Rođen 1947. godine, violinu je počeo svirati u dobi od četiri godine. Studirao je u Baselu, Freiburgu i po preporuci Isaaca Sterna u Bloomingtonu. U Londonu je bio privatni student Nathana Milsteina. Nagrađen je Mendelssohnovom nagradom u Berlinu i
Paganinijevom nagradom u Genovi. Bio je dugogodišnji koncertni majstor Freiburger Bachorchestera. Njegova međunarodna solo karijera započela je s orkestrom Bamberg Symphony, potom Concertgebouw Orkestrom Amsterdam i Londonskom filharmonijom, a nastavila se, između ostalih, u Beču, Zürichu, Ženevi, Palermu, Napulju, Milanu i Berlinu.


Uz to, ostvario je bogatu komornu glazbenu karijeru svirajući s pijanistima poput Wilhelma Kempffa u Rimu, Zürichu, Beču, Torinu, Parmi, Trstu… Od 1979. do 2012. bio je profesor violine na Glazbenoj akademiji u Würzburgu. Tamo je redovito nastupao kao dirigent vlastitog orkestra, svirajući glazbu Beethovena, Schuberta, Brahmsa, Brucknera, Čajkovskog, Wagnera i Richarda Straussa.


Koncert će zaključiti izvedba Prve simfonije Dmitrija Šostakoviča – kaže se u najavi. Sa samo devetnaest godina skladatelj je završio studij na petrogradskom Konzervatoriju – diplomiravši upravo svojom božanstvenom Prvom simfonijom. Već je njome otvorio put na međunarodnu scenu i započeo svoju svjetsku karijeru. Naime, sjajni dirigenti poput Brune Waltera i Artura Toscaninija uskoro su izvodili djelo izvan Sovjetskog Saveza, čime su označili početak skladateljeve svjetske karijere. Za razliku od kasnijih, monumentalnih simfonija, prva je stvorena na nježniji način, uz transparentnost, živost i virtuoznost.