Stari majstori

FOTO Američki Hrvati donirali dva remek djela baroknog slikarstva Muzeju za umjetnost i obrt

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Slike su donacija američkog Hrvata, kolekcionara i psihijatra iz New Yorka dr. Dinka Podruga i Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca



Zbirci slikarstva Muzeja za umjetnost i obrt, djelima starih majstora, Guercina, Canaletta, Charlesa Lebruna, Guida Renija, Vivarinija, Van der Hecka, Ovensa i drugih, u petak su se pridružila još dva remek djela baroknoga slikarstva.


Foto galerija: Vrijedna donacija zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt Foto: Davor Kovačević


Riječ je o iznimno vrijednim slikama, jednoj nizozemskog slikara Jana Victorsa, Rembrandtovog učenika i jednog od najvjernijih prenosioca Rembrandtovog slikarskog stila “Portret mlade dame kao Diane” te slici “Krist na Maslinovoj gori” Leandra Bassana, poznatog portretista 17. st bliskog utjecajnom stilu venecijanskog majstora Tintoretta.


Foto Davor Kovačević




Slike su donacija američkog Hrvata, kolekcionara i psihijatra iz New Yorka dr. Dinka Podruga i Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCACF).


Prvi reagirali i pomogli


U Palači Gvozdanović donator Dinko Podrug i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović svečano su potpisali Ugovor o donaciji, dakako uz izložene vrijedne slike.



No, prije svega ravnatelj MUO je podsjetio i istaknuo kako je NFCACF organizacija koja je prva reagirala u onom najgorem času zagrebačkog potresa, prva financijski pomogla.


Što se pak samih slika tiče Gašparović je govorio o rafiniranom načinu slikanja Leandra Bassana, baš kao i o veselju što je MUO dobio sliku Jana Victorsa jednog od 23 Rembrandtovog učenika.


Dinko Podrug priznao je kako je uvijek bio najviše zainteresiran za 17. stoljeće, doba kada, kako reče, kada slikari postaju sposobni prikazati stvari i emocije koje su bliže svakodnevnom životu pa čak i kada kreću od prikaza religioznih tema, a slika Leandra Bassana je upravo jedna od tih.



Za sliku Jana Victorsa reče i to da se radi o slici koja pokazuje sposobnost slikara koji možda i nije bio velika zvijezda da crta u nekoliko raznih modaliteta.


Obogatili zbirku


– Ovim značajnim djelima Muzej za umjetnost i obrt zaista je obogatio svoju zbirku, i materijalno ali i duhovno i umjetnički. Vjerujem, siguran sam da će naći mjesto u budućem postavu MUO, u tom nekom novom muzeju kojem se treba veseliti i za koji se treba boriti slijedećih nekoliko godina – istaknuo je Gašparović.



Pri tom je najavio kako će ove dvije slike – uz još neke slike Dinka Podruga bilo da su donacija bilo da su dio njegovih zbirki – kroz slijedeću godinu biti predstavljene najprije u Narodnom muzeju u Zadru, a zatim u muzeju u Virovitici, baš kao i u Narodnoj galeriji u Ljubljani.