Filmaktiv

“Film svima”. Osmo izdanje donosi projekcije prilagođene gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama

Kim Cuculić

Film svima je cjelogodišnji program osiguravajući pristup inkluzivnim naslovima široj publici



RIJEKA – Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba u Rijeci tradicionalno znači i Film svima, program inkluzivnih projekcija filmova prilagođenih gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama udruge Filmaktiv koji ove godine obilježava 8. godišnjicu postojanja. Film svima od 2016. organiziraju Filmaktiv, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ-a te Udruga slijepih PGŽ-a.


Svake godine zajednički odabiru naslove koji prvi put dobivaju inkluzivne dodatke – prijevode na hrvatski znakovni jezik i audiodeskripciju te organiziraju projekcije inkluzivnih filmova u UGIN Filmskom vrtu (Viktora Cara Emina 9, Rijeka).


Ove godine Film svima djeluje kao cjelogodišnji program osiguravajući pristup inkluzivnim naslovima široj publici. Ovogodišnji program čine: animirani film »Tonka će sutra« redateljice Morane Dolenc (Luma film), »Surogat« Dušana Vukotića (Zagreb Film) koji će proslaviti 62. rođendan prvi puta u inkluzivnom obliku, dva recentna naslova – obiteljski film, kinohit 2022. i 2023. godine »Ljeto kada sam naučila letjeti« Radivoja Andrića (Kinorama) koji se kao i »Punim plućima« Radoslava Jovanova Gonza (Fade In) bavi temama života i smrti na topao i smiješan način te filmovi »Kantrida« Luke Karla Kauzlarića i »Dnevni boravak« Maje Ležaja.




Ulaz na projekcije je slobodan, a za projekciju filma »Tonka će sutra« u subotu, 23. rujna, je potrebno rezervirati mjesta na [email protected].