24. izdanje

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat: Reduciranog proračuna ipak do izvrsnosti

Ante Peričić

U sklopu međunarodnog programa Festivala dolaze izvođači i autori iz Italije, Francuske, Španjolske, Austrije, Slovenije, Srbije i Cipra te Hrvatske



Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat danas, u petak, otvara vrata za svoju vjernu publiku, a ovo, 24. izdanje Festivala, bit će itekako dinamično.


U sklopu međunarodnog programa 24. izdanja festivala dolaze izvođači i autori iz Italije, Francuske, Španjolske, Austrije, Slovenije, Srbije i Cipra te Hrvatske, najavio je organizator, Zagrebački plesni ansambl.


U suradnji s regionalnom mrežom Pan-Adria predstavlja se talijanska Compagnia Bellanda, a u suradnji s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves »Sous-sol« Compangnie Allongé, u koreografiji Arnauda Depreza, kojom se savičentskoj »placi« otvara ovogodišnje izdanje festivala.




U Kaštelu Grimani bit će izvedena predstava »Gran Bolero« u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenskog En-Knapa, koreografa Jesúsa Rubia Gama. Prvi dan završit će druženjem publike i umjetnika uz glazbu na lokaciji Poli Ferlina.


Idući dan održat će se radionica »Tijela u susretu«, koju će u Mediteranskom plesnom centru voditi Jovana Zelenović, a večernji će program na trgu započeti predstavom »Igralište 22«, koju je Zelenović kreirala u suradnji s Margaretom Firinger.


U Kaštelu će potom nastupiti Lali Ayguade Company s predstavom »Runa«, a nakon njih, u loži umjetnik Andre´a Givanovitch s radom »Leather Better«.


Treći dan festivala na trgu otvara predstava »In memory of…« srpske umjetnice s ciparskom adresom Milene Ugren Koulas, a u Kaštelu nastupa talijanska Compagnia Bellanda, Giovanni Leonarduzzi i Lia Claudia Latini, plesači i koreografi predstave »Symposion«.


U sklopu večernjeg programa izvest će se predstava »House Bolero« Mateja Kejžara i Studija za suvremeni ples, kojom se ujedno zatvara festival.


Veliki je problem, priznala je osnivačica i izbornica festivala Snježana Abramović Milković u izjavi za Novi list, postao dovođenje velikih predstava.


– Reduciran je proračun, u inflaciji smo, smještaj je sve skuplji, a najčešće ga i nema. Teško je sve to pokriti te iako se danas produkcijski suzio, Festival se ekstendirao na Mediteranski plesni centar. Sve ide u ciklusima.


Financijski je novca manje nego ikad, ali ipak je Festival, s godinama, dobio veliku dodatnu vrijednost, a publika će i ovogodišnjim programom, sigurna sam, biti itekako zadovoljna – rekla je Abramović Milković.