Kuhinja Europske prijestolnice kulture

Festival Hay i FEKP o vizijama budućnosti: Dva festivala udružuju snage u Rijeci

Davor Mandić

U partnerstvu s Festivalom europske kratke priče i Sveučilištem u Rijeci, festival Hay Europa28 organizirat će panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe u Rijeci i Zagrebu



RIJEKA – Kuhinja Europske prijestolnice kulture zakuhala je i nešto književnih događanja u sklopu programa EPK-a. Festival Hay i Festival europske kratke priče dva su od njih, koji su odlučili udružiti snage i u jednom terminu pružiti Rijeci, ali i ne samo Rijeci, nešto od svojih vizija.


Festival Hay održat će se od 6. do 9. listopada, a tijekom tih nekoliko dana 28 će spisateljica, novinarki, umjetnica, znanstvenica i poduzetnica – po jedna iz svake zemlje Europske unije i jedna iz Ujedinjenog Kraljevstva – promišljati vlastite vizije budućnosti i o njima raspravljati.


– U partnerstvu s Festivalom europske kratke priče i Sveučilištem u Rijeci, festival Hay Europa28 organizirat će panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, i Zagrebu te online na stranici http://hayfestival.org/europa28, a raspravljat će se o pitanjima od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju COVID-19 i toga što znači biti »Europljanin« – kaže se u najavi Festivala Hay.




FEKP, pak, koji će se ove godine održati od 4. do 9. listopada, u svom 19. izdanju dovest će također u Rijeku i u Zagreb mnoštvo kratkopričašica i kratkopričaša. Elif Shafak, Hanif Kureishi, Aleksandar Hemon, Yann Martel i Irvine Welsh neke su od književnih zvijezda koje će nas posjetiti.


– Pitanja koja nam postavlja svijet pogođen pandemijom obilježit će događanja festivala, koji pod temom Luka različitosti okuplja pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima. Bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima, bilo da se bave pričama »drugih« – poput izbjeglica i migranata – ili nam donese »drukčije« priče, domaći i inozemni sudionici ovogodišnjeg FEKP-a pokazuju svu složenost svijeta i vremena u kojima živimo – kaže se u najavi FEKP-a.


Cristina Fuentes, direktorica festivala Hay


U vremenu kada se cijeli svijet suočava s novim izazovima, s ponosom predstavljamo festival Hay Europa28, besplatnu platformu za promišljanje i interakciju s idejama sutrašnjice. Cilj je projekta prikupiti znanja najistaknutijih stručnjaka te posebno naglasiti doprinos žena koji je u ovim područjima nedovoljno zastupljen i dosljedno se umanjuje. Pridružite nam se uživo i online.


Roman Simić, umjetnički direktor FEKP-a


Ako je u 19 godina Festivala europske kratke priče postojala godina u kojoj smo toliko trebali vizije budućnosti, onda je to ova. Na brojne načine 2020. mijenjala je i projekt Europa 28, na kojemu u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture – imamo zadovoljstvo surađivati s Hay festivalom. Propitivanje i potraga koja se isprva ticala prvenstveno kontinenta na kojemu živimo, počela je zahvaćati šire, postavljati pitanja i davati odgovore koji nam trebaju globalno. Nužnost promjene i mudrost određivanja smjera, iznalaženje načina i prilagodba novim uvjetima u kojima živimo, odrastamo, radimo i stvaramo, potreba za razumijevanjem i prihvaćanjem različitosti, sućut… – sve to odjekuje u riječima i djelima pisaca koji će u listopadu gostovati na pozornicama Rijeke i Zagreba, bilo da na pozornicu dolaze osobno ili se javljaju iz svojih dalekih domova. Zahvaljujući njima, siguran sam da će suradnja Haya i FEKP-a u Hrvatskoj ponuditi nove vizije, modele i mogućnosti blizine.