Film u gostima

Četiri istaknuta naslova 20. Zagreb Film Festivala stižu u riječko Art-kino

Kim Cuculić



RIJEKA – Dio atmosfere s 20. Zagreb Film Festivala od 28. do 30. listopada stiže i na veliko platno Art-kina i Dječje kuće u sklopu programa »ZFF putuje«, a sa sobom donosi četiri istaknuta naslova ovogodišnjeg festivalskog izdanja.


Gostovanje ZFF-a u Art-kinu otvara novi film bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice »Praznik rada«, 28. listopada u 20 sati, crnohumorna drama o mentalitetu balkanskog čovjeka koja je zatvorila ovogodišnji filmski festival u Sarajevu. Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin se u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali oca nema kući, a susjedi tvrde da je u zatvoru… Program donosi i pobjednika filmskog festivala u Berlinu, španjolskog kandidata za Oscar i prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda – »Alcarràs« redateljice Carle Simón. Na programu 29. listopada u 20 sati, ova senzibilna ruralna drama donosi priču o katalonskoj obitelji koja pod pritiskom kapitala upada u razdor.


Slijedi novi film Mikhaëla Hersa »Noćni putnici«, 30. listopada u 20 sati, s Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi. Pitka, zavodljiva drama, premijerno prikazana na Berlinaleu, a potom i u Karlovym Varyma, nostalgičan je portret jedne obitelji, a ujedno i redateljevo ljubavno pismo Parizu nekog drugog, prošlog vremena.




U sklopu programa »ZFF putuje« u kinu Dječje kuće prikazuje se film iz festivalskog dijela programa posvećenog djeci i mladima, nizozemski znanstveno-fantastični hit »Kapetanica Nova«, koji je na programu 29. listopada u 19 sati i 30. listopada u 17 sati.