Jedanaesti Festival

Bečki gudački kvartet Auner otvorio Međunarodni festival klasične glazbe u Novom

Ramiro Palmić

Foto I. Blažević

Foto I. Blažević

Članovi kvarteta su supružnici Daniel Auner i Barbara de Menezes Galante Auner – violine, ruski violist Nikita Gerkusov te Konstantin Zelenin iz Bjelorusije na violončelu



NOVI VINODOLSKI – Novi Vinodolski, smješten u središnjem dijelu Hrvatskog primorja, turističko je mjesto bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa u kojem se ove godine jedanaesti put održava Međunarodni festival klasične glazbe, Novi Vinodolski 2021. Na toj važnoj tradicionalnoj ljetnoj kulturnoj priredbi ovoga kraja predstavit će se ugledni domaći i strani umjetnici, a na prvom od pet koncerata Festivala nastupio je bečki gudački kvartet Auner.


Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova taj je kvartet proglasilo kulturnim ambasadorom u koncertnoj sezoni 2020./21. Kvartet muzicira na poznatim domaćim i međunarodnim koncertnim podijima te zauzima visoko mjesto u svijetu komorne glazbe.


Prošlogodišnji su pobjednici poznatog Međunarodnog festivala »Eugen Ysaye« u belgijskom gradu Liegeu. Snimili su više nosača zvuka, a osobito dobre ocjene kritike dobili su za snimku s poznatim klarinetistom Simonom Reitmaierom s čuvenim kvintetima Mozarta, M. Regera i F. Leitnera. Članovi kvarteta su supružnici Daniel Auner i Barbara de Menezes Galante Auner – violine, ruski violist Nikita Gerkusov te Konstantin Zelenin iz Bjelorusije na violončelu. Zajednički djeluju osam godina, a gostovanje u Hrvatskoj tih briljantnih glazbenika omogućila je višegodišnja uspješna suradnja s Austrijskim kulturnim forumom. Repertoar koji njeguju obuhvaća glazbu raznorodnih stilova i epoha, što potvrđuje i pomno odabran program ovog koncerta u Novome.


Izvrsna uigranost




Nakon uvodnih riječi dobrodošlice umjetničke ravnateljice, glazbena večer počela je »Divertimentom za gudački kvartet K. 138« W. A. Mozarta (1756. – 1791.). Već je prvim taktovima najavljena izvrsna uigranost članova kvarteta, kao i istančan osjećaj komornog muziciranja.


Tri tempom kontrastna stavka tumačena su čistoćom klasičnog stila i Mozartovim šarmom i elegancijom, a osobito se toplom pjevnošću dojmila izvedba drugog stavka »Andante« u divnim kantilenama prve violine. Posebna programska zanimljivost večeri bilo je suvremeno ciklično djelo »Anđeo u plavom vrtu, gudački kvartet op. 61, No. 3« Konstantie Gourzi (1962.), grčke skladateljice i profesorice dirigiranja nove glazbe na Sveučilištu za glazbenu i scensku umjetnost i Münchenu. Tri stavka djela »Plava ruža«, »Plava ptica« i »Plavi anđeo«, čije su strukturne značajke osobiti tonski kolorit, moderna melodioznost, majstorski korištene pojedinačne i zajedničke izvedbene mogućnosti gudačkih instrumenata koji u svojoj obimnosti predstavljaju slušno prijemljiv i efektan glazbeni uradak. Izvođači su uz maksimalnu koncentraciju i zalaganje ostvarili autentičnu i cjelovitu interpretaciju, što je i publika nagradila posebnim pljeskom.


U nastavku koncertne večeri iz manje izvođenog gudačkog kvarteta »Rosamunda« plodnog njemačkog skladatelja Franza Schuberta (1797. – 1828.), čuli smo opsežan stavak »Allegro ma non troppo« interpretiran u romantičnom zanosu te rafiniranim osjećajem za tempo, agogiku i glazbenu frazu.


Uvjerljivo finale


Za službeni završetak koncertne večeri austrijski su umjetnici odabrali »Gudački kvartet op. 18, br. 4, u c-molu« Ludwiga van Beethovena (1770. – 1827.). Četiri stavka ovog ranog djela bonskog majstora, »Allegro ma non tanto«, »Andante scherzoso quasi Allegretto«, »Menuetto Allegretto« te »Allegro – Prestissimo« već nagovještavaju individualnost, zvukovnu snagu i evolutivni put tog komornog oblika. U prvom opsežnom te izvedbeno vrlo zahtjevnom stavku, četiri su vrhunska komorna glazbenika koncentrirana na vlastitu dionicu uz istodobno fino osluškivanje ostalih dionica, u pogledu dinamičke iznijansiranosti, pasaža, ritma i akordičkih sklopova, ostvarili sjajnu i dramatski snažnu umjetničku kreaciju. U drugom su stavku potvrdili svoju bravuroznu ritmičku uigranost, a glazbeni ugođaj postignut je i u trećem stavku iako u izboru ponešto prebrzog tempa. Djelo je dinamičkim gradacijama i u furioznom tempu privedeno do snažnog i uvjerljivog finala, čime je zaključena izvrsna glazbena večer austrijskih umjetnika.


Koncert je održan u crkvi sv. Filipa i Jakova, a posjećenost je uz epidemiološke mjere bila vrlo dobra. Razdragana i očarana publika srdačnim i oduševljenim pljeskom ispratila je bravurozne kreacije austrijskih umjetnika te izmamila i dva efektna dodatka: »5 Greek Dances« N. Skalkottosa te »Syncopation« F. Kreslera. Jedanaesti Međunarodni festival klasične glazbe održava se u organizaciji Umjetničke oranizacije Art Novi, a odabir izvođača, programska koncepcija i ostali stručni detalji povjereni su Umjetničkoj ravnateljici i pijanistici Mariji Mikulić Štimac.