ODBROJAVANJE DO DODJELE

“Oscari u 8”: Kandidati za prestižnu filmsku nagradu od 1. do 13. ožujka gostuju u Art-kinu

P. N.



Ciklus „Oscari u 8“ od 1. do 12. ožujka na veliko platno Art-kina svakog dana u 20 sati donosi naslove nominirane za prestižnu američku filmsku nagradu, uz paralelni program u kinu Dječje kuće, a program završava 13. ožujka uz projekcije Oscarom nagrađenih filmova


Ususret 95. dodijeli nagrada Američke filmske akademije (Oscar), koja će se održati 12. ožujka, Art-kino je značaj ove manifestacije odlučilo u prvoj polovini mjeseca obilježiti prikazivanjem filmova koji su se tijekom prošle ili početkom ove godine istaknuli na raznim strukovnim i kritičarskim top-listama te se okitili brojnim nominacijama za prestižnu američku filmsku nagradu.


Ciklus Oscari u osam započet će u srijedu, 1. ožujka, filmom koji nosi ovogodišnji rekord, ukupno jedanaest nominacija za oskarovske kipiće, Sve u isto vrijeme Daniela Kwana i Daniela Scheinerta. Ova znanstveno-fantastična akcijska komedija sa zvijezdom hongkonških akcijskih filmova Michelle Yeoh zasigurno je jedan od najoriginalnijih filmova godine, a donosi priču o kineskoj migrantici i vlasnici praonice Evelyn Wang (Yeoh) uvučenoj u multiuniverzumske zavrzlame za spas svijeta. Među nominacijama za nagradu Oscar ističu se one za najbolji film, redatelja, glavnu glumicu (Yeon), sporednog glumca (Ke Huy Quan) te čak dvije nominacije za najbolju sporednu glumicu (Jamie Lee Curtis, Stephanie Hsu).




U četvrtak, 2. ožujka na programu je nastavak velikog kino-hita osamdesetih godina, Top Gun: Maverick američkog redatelja Josepha Kosinskog, s povratničkim ulogama Toma Cruisea, Jennifer Connelly i Vala Kilmera. Film je dočekan s pozitivnim reakcijama kritike i publike, a najavljen je i nastavak. U utrci za Oscarom Maverick će se natjecati u šest kategorija, između ostalih za najbolji film, scenarij i vizualne efekte.


Babylon, novi film američkog redatelja Damiena Chazellea (Whiplash, La La Land), povijesni je epski spektakl smješten u ranu fazu razvoja i uspona Hollywooda, a da je živopisno i uvjerljivo dočarao spomenuto razdoblje, svjedoče nominacije za najbolju scenografiju, kostimografiju i originalnu glazbu. Zvučnu glumačku postavu filma čine Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva i mnogi drugi, a film se u Art-kinu prikazuje 3. ožujka.


Slijedi novi film švedskog redatelja Rubena Östlunda Trokut tuge (4. ožujka), dobitnik Zlatne palme na proteklom filmskom festivalu u Cannesu, kojim autor satirički-groteskno razobličava aktualne društvene pojave, navike i odnose, kroz priču o krstarenju jedne luksuzne jahte. Za svoju ulogu u filmu domaći je glumac Zlatko Burić već osvojio najviše europsko filmsko priznaje (Europska filmska nagrada), a za oskarovske se kipiće film natječe u kategorijama najboljeg filma, redatelja i originalnog scenarija.


Novi film holivudskog veterana Stevena Spielberga Fabelmanovi, na programu 5. ožujka, autobiografski je film koji se bavi Spielbergovim otkrivanjem vlastite fascinacije filmom, kroz prikaz djetinjstva od prvog susreta s medijem filma do kasnih tinejdžerskih godina i ostvarivanja sna o postajanju filmskim redateljem. Od ukupno sedam nominacija za Oscara, ističu se one za najbolji film, redatelja i glavnu žensku ulogu (Michelle Williams).


Brendan Fraser zasigurno je jedan od favorita na predstojećoj dodijeli Oscara za najbolju mušku ulogu, za svoju izvedbu u novom filmu Darrena Aronofskog Kit, na programu 6. ožujka, psihološkoj drami o pretilom učitelju engleskog jezika koju kritičari proglašavaju Fraserovom ulogom karijere.


Elvis, novi film spektaklu sklonog australskog redatelja Buza Luhrmanna (Romeo + Juliet, Moulin Rouge…) rasplesani je, znojem natopljeni i kostimografski raskošni pregled svih važnih, bitnih i krucijalnih trenutaka iz karijere Elvisa Presleyja (Austin Butler) koji su ga doveli do njegovog ‘neupitnog’ statusa kralja rokenrola, a sve kroz prizmu njegova menadžera Toma Parkera (Tom Hanks). U utrci za Oscarom Elvis će se natjecati u osam kategorija, između ostalih za najbolji film, glavnog glumca, fotografiju i montažu, a u Art-kinu se prikazuje 7. ožujka.


U utrci za najbolji međunarodni film, nalazi se film belgijskog redatelja i scenarista Lukasa Dhonta Blizu (9. ožujka), dirljiva priča o prijateljstvu i odrastanju dvojice mladića, premijerno prikazan u glavnom natjecateljskom programu Cannesa gdje je osvojio festivalski Grand prix.


Program posvećen oskarovskim kandidatima održava se i u kinu Dječje kuće gdje se, u ranijim terminima u danu, prikazuju kandidati za najbolji animirani film Crvena panda (4. i 9. ožujka) i Mačak u čizmama: Posljednja želja (4. i 5. ožujka) te drugi dio fantastičnog spektakla Jamesa Camerona Avatar: Put vode u 3D izdanju (11. ožujka), nominiran za najbolji film, scenografiju i vizualne efekte.


Ciklus Oscari u 8 završava 13. ožujka kada će se održati projekcije dvaju Oscarom nagrađenih filmova.


Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.