Ispred Centra Gervais

Opatija ugostila “Kvarnersku koloniju autorskog stripa”: Promocija kreativnosti, ilustracija i stripa

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Ideja o Koloniji rodila se u Opatiji, pa smo ponosni da možemo Opatiji i Primorsko-goranskoj županiji pokazati rezultate dugogodišnjeg rada Damira Steinfla i drugih autora, naglasila je Marta Berčić, voditeljica projekta.



OPATIJA – Ispred Centra Gervais u Opatiji točno u podne sve je bilo u znaku autorske hrvatske strip scene. Upriličena je promocija kataloga radova s izložbe Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije koja se održala u Rijeci, u Exportdrvu od 8. studenoga do 24. prosinca 2020. godine.


Na izložbi su svoje radove prezentirali Ivana Armanini, Simon Bogojević Narath, Sara Divjak, Marko Dješka, Mihaela Erceg, Dušan Gačić, Sonja Gašperov, Ana Gezi, Korina Hunjak, Irena Jukić Pranjić, Dragan Kordić, Darko Kreč, Darko Macan, Ivan Marušić, Dubravko Mataković, Ivan Mišković, Miroslav Nemeth, Branka Nikolić Hollingsworth, Matija Pisačić, Miroslav Sekulić Struja, Damir Steinfl, Damir Stojnić i Danijel Žeželj. Katalog koji je tiskan u 500 primjeraka, a ima 190 stranica jedna je od aktivnosti Kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije kojom se želi promovirati domaću autorsku strip scenu, te obuhvaća reprezentativne radove s riječke izložbe.


– Ideja o Koloniji rodila se u Opatiji, pa smo ponosni da možemo Opatiji i Primorsko-goranskoj županiji pokazati rezultate dugogodišnjeg rada Damira Steinfla i drugih autora, naglasila je Marta Berčić, voditeljica projekta.





Po njezinim riječima, Rijeka, Opatija i cijelo okruženje uvijek su bili, a to su i danas, plodno tlo za alternativne i umjetničke ideje. U posljednjih dvadesetak godina ovo okruženje je iznjedrilo mnoge mlade umjetnike koji su se okupljali oko različitih umjetničkih pravaca, pa tako i stripa i ilustracije. Cilj Kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije je okupiti i umrežiti autore hrvatskog stripa i ilustracije kako bi se zajedničkim snagama predstavili javnosti, te tako potakli jačanje strip scene, promovirali strip i ilustraciju, potakli novu produkciju u području kreativnih industrija i utjecali na oblikovanje publike.


O cijelom umjetničkom procesu i idejama za budućnost govorili su jučer u Opatiji i Damir Steinfl, umjetnički voditelj projekta i Matija Pisačić, član uredništva kataloga. Koloniju su sufinancirali Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, PartneRI i Društvo za istraživanje i potporu, a na promociji su uz ostale uzvanike bili i zamjenica opatijskog gradonačelnika Kristina Đukić, kao i ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.