Kolektiv Igralke

Omiljena dokumentarna predstava “Bakice” ponovno u Rijeci

Portal Novi list

Kolektiv Igralke

Kolektiv Igralke

Reprize u listopadu u Filodrammatici: 21. listopada (Zoom festival izvedbenih umjetnosti) i 22. listopada 2021. u 20h



Nakon ljetne turneje Ljubljana (Međunarodni festival Mladi levi) – Brijuni (Kazalište Ulysses), Delnice (Kotar teatar) – Karlovac (Ka-matrix) – Labin (DKC Lamparna) – “Bakice” se vraćaju kući, u riječku Filodrammaticu!


Za ovu već gotovo kultnu predstavu u Rijeci se čak nakon 13 izvedbi uvijek traži karta više, pa je tako petak 22. listopada već rasprodan, a mjesta još ima za izvedbu u četvrtak, 21. listopada, u sklopu Zoom festivala u organizaciji Drugog mora.


Za izvedbu na Zoom festivalu nisu potrebne rezervacije, a ulaznice se kupuju prije početka predstave. Za obje izvedbe nije potrebna COVID potvrda, već ćemo se pridržavati svih potrebnih mjera zaštite od zaraze.


Svjedočanstva siromašnih riječkih žena




Dokumentarna predstava “Bakice” nastala je prema svjedočanstvima siromašnih starijih žena koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče?


Ovo je predstava o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, i o svima nama.



Autorice predstave povezale su se sa četiri žene koje su si odabrale imena Albina, Marta, Suzana i Ljudmila. Na osnovi priča tih žena autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju.


Pozicija žene istražuje se kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. U vrijeme kada je postalo “normalno” prolaziti pored ljudi koji kopaju po kontejnerima, pitamo se gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo.


Donacije za programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno našim suradnicama Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.


Predstava je izazvala ne samo veliki interes publike, već i pohvale kritike, pa možemo čuti da je riječ o “istinitoj, angažiranoj i moćnoj” predstavi (Ivana Pejić, Kulturpunkt.hr) koja ostavlja “dubok emotivni trag” (Glorija Fabijanić-Jelović, Vijenac), a “potresna i dirljiva izvedba uspijeva u gorkom sadržaju uvijek iznova pronaći trenutke ljudske topline” (Gregor Butala, Dnevnik.si).


Dođite vidjeti zašto “Bakice” nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.


“Bakice” su međunarodni autorski projekt umjetničke organizacije Kolektiv Igralke, koju čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice Glume i medija klase Rade Šerbedžije i Lenke Udovički.



Predstava nastaje u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane, režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, u suradnji s riječkim umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).


„Bakice“ – autorski tim


Autorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić, Tjaša Črnigoj


Redateljica i dramaturginja: Tjaša Črnigoj


Istraživačice i izvođačice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić


Socijalna antropologinja: Vanda Velagić


Osobne priče podijelile: Albina, Ljudmila, Marta, Suzana


Scenografkinja: Paola Lugarić


Kostimografkinja: Tanja Blašković


Izbor glazbe: autorice i Sun Matt


Tehnički voditelj predstave: Matijas Kozić


Obrada zvuka: Sebastijan Tomažin


Dizajner vizuala: Oleg Morović


Grafička priprema i prijelom programske knjižice: Tanja Blašković


Koprodukcija: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke (Rijeka), Savez udruga Molekula (Rijeka), KUD Transformator (Ljubljana)


Sufinancirali: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije