UMJETNICE TEATRA

Večer dviju velikih glumica: Branka Petrić Fehmiu i Edita Karađole-Šegvić oduševile u Novom Vinodolskom

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Gošća večeri Branke Petrić-Fehmiu, Edita Karađole-Šegvić, prvakinja Drame riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, filmska i tv glumica



NOVI VINODOLSKI – Da nije ostvarila respektabilnu glumačku karijeru, bila bi odlična šansonjerka: na početku svoje večeri dojmljivo je interpretirala Cesarić-Hegedušićevu „Baladu iz predgrađa“, uz pratnju mladog i darovitog Marina Bilića na koncertnoj harmonici. Veliki i `kompletni` glumci u pravilu su i vrsni vokalni interpretatori. Branka Petrić-Fehmiu, porijeklom i rođenjem Novljanka, prvakinja beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta i glumica koja se, nakon 80-ak filmskih uloga, uza sve to smatra umjetnicom teatra, održala je u nedjelju navečer na ljetnoj pozornici, u atriju Kuće Srića svoj scenski recital.


Branka Petrić-Fehmiu


Bilo je to iznimno kvalitetno pripremljeno i zanimljivo portretiranje impresivne glumačke karijere što je kroz sve te godine imala svoju stalnu uzlaznu krivulju, a kroz program o 60-godišnjoj karijeri kazališne i filmske glumice Branke Petrić-Fehmiu, pod nazivom `Prvih šezdeset`, elokventno je vodio novinar Ante Peričić. Riječ je zaista o punih „prvih šezdeset“ jer je prvi nastup Branka kao glumica imala 1959. godine.
Bilo je to predstavljanje a starijim Novljanima zanimljivo podsjećanje na bogatu karijeru Branke Petrić, kćeri učiteljice Radmile i poduzetnika, Novljanina, Vinka Petrića, glumice koja je bila supruga također slavnog i međunarodno afirmiranog glumca Bekima Fehmiua (Sarajevo, 1. lipnja 1936.-15. lipnja 2010.). Branka je stalna ljetna sugrađanka Novljana, a mlađim njenim sugrađanima bilo je ovo zanimljivo upoznavanje s umjetnicom koja je ostvarila izniman glumački opus, ali koja i u svojoj 84. godini života i dalje radi! Branka Petrić-Fehmiu upravo i ovih dana priprema nekoliko uloga, i to u svojem matičnom JDP-u, te također u beogradskom Narodnom pozorištu i u Zvezdara teatru.


Dokumentarni film pokazao je impresivnu profesionalnu i čvrstu ljudsku konstantu u izazovnom i turbulentnom kročenju Branke Petrić kroz život, pa onda pogotovo i u obuzdavanju, kroćenju mnogih glumačkih i privatnih izazova otkako je bila postala Branka Petrić-Fehmiu.




Upravo u Novom Vinodolskom, Brankinom rodnom gradu, počela je ljubav s Bekimom i ta je životna povezanost potrajala pune 43 godine!


Njezini sinovi, UIliks (53) i Hedon (46), te njihove obitelji u kojima se također nastavlja glumačka tradicija, danas, nakon punih 10 godina od Bekimove tragične smrti, posve je razumljivo da su joj i motiv i oslonac u životu.


Gošća večeri Branke Petrić-Fehmiu, Edita Karađole-Šegvić, prvakinja Drame riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, filmska i tv glumica, evocirala je dane susreta s Brankom Petrić, kolegijalne i profesionalne, ali i sasvim osobne, prijateljske trenutke a sve isprepleteno ulogama i sjećanjem na njihove nastupe na filmu i u kazalištu.


Kurioziteti povezani uz početke glumačkih karijera ovih dviju prvakinja drame, te kazališnih, tv i filmskih glumica: Branka Petrić položila je prijemni za studij glume čakavskom pjesmom Mate Balote „Dvi daske“ a Edita Karađole, rođena Imoćanka, kajkavskim stihovima. U ovoj, nedjeljnoj večeri Edita Karađole interpretirala je maestralno fragmente Marulićeve Judite.
Branka Petrić ovu je večer posvetila Nenadu Šegviću (Split, 7. listopada 1936.-Rijeka,11. srpnja 2021.), Editinom suprugu, dugogodišnjem kazališnom glumcu, nekadašnjem intendantu riječkog HNK-a i utemeljitelju Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci. Taj originalni festival Šegvić je pokrenuo dok je još trajao Domovinski rat! Dok topovi grme – muze ne smiju šutjeti, moglo bi se parafrazirati staru izreku.