Raznovrsni programi

Noć muzeja u Rijeci: Evo što vas sve očekuje u riječkim muzejima u petak

Ervin Pavleković, Kim Cuculić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Cilj ove vrlo posjećene manifestacije je približavanje muzeja publici, javnosti, ukazujući na njihovo značenje u očuvanju, izučavanju, vrednovanju te predstavljanju baštine



RIJEKA – Riječki se muzeji i ove godine, devetnaesti put, uključuju u manifestaciju Noć muzeja koju od 2005. godine, svaki put s drugim geslom – muzeji dinamičnije, razigranije, zabavnije i tome slično – organizira Hrvatsko muzejsko društvo.


Cilj ove vrlo posjećene manifestacije je približavanje muzeja publici, javnosti, ukazujući na njihovo značenje u očuvanju, izučavanju, vrednovanju te na kraju i predstavljanju baštine.


Ujedinjeni muzeji ove godine tako žele uz postojeću publiku privući i onu novu, što će pokušati zanimljivim i raznovrsnim programima koje nude, s ciljem da šira javnost muzeje prepozna kao mjesto učenja i zabave te potencijalan način provođenja kvalitetnog vremena.





Događanja u Palači šećera


Programe riječkih muzeja predstavili su v. d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke Mladen Urem, muzejska pedagoginja te ustanove Josipa Verbanac, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina, ravnateljica MMSU-a Branka Benčić, muzejska pedagoginja Ivana Golob Mihić te kustosica pedagoginja-pripravnica Iva Volović.


U ime Muzeja grada Rijeke, Mladen Urem uvodno je istaknuo kako se za ovu prigodu Muzej izmješta u Palaču šećera, u kojoj će se odvijati cijeli program od 18 do 24 sata, koji, između ostalog, predstavila je Josipa Verbanac, uključuje radionice za djecu i odrasle, jednu oslikavanja lica voditeljice Beadrane Rošer, i drugu »Ja ne znam crtati«, koja se, eksperimentirajući motivima, tehnikama, načinima za ostavljanje traga na papiru, fokusira na proces stvaranja.


Zgrada »Kockica« je u Noći muzeja zatvorena zbog pripreme nove izložbe.


I program Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka također je posvećen temi »Muzeji i nova publika«, a naglasak je na programima i sadržajima kojima muzej nastoji odgovoriti na zahtjeve novih naraštaja publike i zadovoljiti njihove potrebe.


Uz nedavno otvorenu izložbu »One District, One Product«, novu »O’blog na blog« Denis Nepokoj, radionice za djecu Čudotvornica, radionice izrade naočala za maskenbal, stručnog vodstva stalnim muzejskim postavom i postavom »Tragovi vremena«, s pratnjom na znakovnom jeziku, održat će se i predstavljanje Građanskog muzejskog vijeća, Frankopanske potrage za blagom za djecu, predavanje o stvaranju interaktivnih postava korištenjem naprednih tehnologija, predstavljanja digitalnog PPMPH-a, odnosno muzejske web i mobilne aplikacije, nastup pjevačkog zbora mladih »Josip Kaplan« te projekcija Živog muzeja.


U vrlo živu noć muzeja uključeni su i Muzejska zbirka Kastavštine te Memorijalni centar »Lipa pamti«.


Prirodoslovni muzej


U cijelu priču uključen je i Prirodoslovni muzej, čiju je aktivnost uoči dinamične muzejske noći koja će trajati od 18 sati do 1 sat, predstavila njegova ravnateljica Željka Modrić Surina.


Kako je najavila, posjetitelje očekuju stručno vodstvo izložbom »Od oceana do zaljeva«, uz prijevod na hrvatski znakovni jezik, u suradnji s projektom »Kultura svima«, udruge »Filmaktiv«, edukativne radionice za djecu i obitelji »Zaroni u davno more«, program »Sirove strasti« i muzejske zbirke kojima se predstavljaju uzorci biljnih i životinjskih vrsta iz muzejskih zbirki te njihov svijet spolnosti i razmnožavanja, zatim, sličnome tome, i »Drama oko spolnosti«, nastup grupe Turisti, a posjetitelje očekuju i toplo piće i kroštule.


Uključile se i galerije


Od 18 do 24 sata muzej Peek & Poke otvoren je za posjetitelje. Uz besplatan ulaz svaki posjetitelj dobit će jabuku u povodu 40 godina Apple Macintosh računala.


Galerija Garbas i Hrvatsko restauratorsko društvo uključili su se ove godine u Noć muzeja izložbom pod nazivom »Restauratorske realizacije« koja će biti otvorena u 18 sati u prostoru Galerije Garbas Konzervatorskog odjela u Rijeci.


U Galeriji »Juraj Klović« moći će se razgledati samostalna izložba Egona Hreljanovića.


Noć muzeja u Galeriji Kortil održava se u studentskom duhu, no istodobno poziva svu ostalu publiku i različite generacije na posjet i sudjelovanje. Radno vrijeme će biti produženo do 22 sata, a posjetitelji mogu pogledati aktualnu izložbu »Ornamentalni kontinuum/Svinje« Lea Pavlovića uz stručno vodstvo riječkih studentica u terminima u 17.30, 18.30, 19.30, 20.30 te 21.30. Za dobru glazbenu atmosferu bit će zadužen mladi riječki DJ Sven Mišković.


U riječkoj Relativnoj galeriji u 19 sati bit će otvorena izložba »Alka« o ženskoj boli autorice Dijane Lukić.


U Kaštelu Grobnik program će se odvijati od 18 sati, a uključuje izložbu umjetničkih fotografija velikog formata »Evocirati i provocirati« autora Marka Valjka, radionice, predavanje, stručno vođenje i glazbeni kutak.