Književna nagrada „Drago Gervais“

Nagrađene Doris Pandžić s romanom „Vi niste ovdje“ i Vlasta Sušanj Kapićeva sa zbirkom poezije „Krunica od versi“

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U užem je izboru bilo šest rukopisa, „šest iz žanra proze i četiri iz žanra poezije“



U središnjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka – Modellu – zgradi koja će, zbog preseljenja u Art-kvart Benčić, svoju sadašnju funkciju imati još kratko vrijeme, obznanjeni su pobjednici novog ciklusa Književne nagrade „Drago Gervais“, Doris Pandžić s romanom „Vi niste ovdje“ i Vlasta Sušanj Kapićeva sa zbirkom poezije „Krunica od versi“.


Povjerenstvo u sastavu Aleksandar Mijatović, koji je ujedno i predsjednik Prosudbenog povjerenstva, Milorad Stojević, Ivica Prtenjača, Vlado Simcich te Dunja Matić Benčić ocjenjivalo je 65 pristiglih rukopisa koji su bili u konkurenciji za nagradu za najbolje neobjavljeno književno djelo te 8 prijedloga tiskanih knjiga za nagradu za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja, u protekle dvije godine.


Privremena pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Vlasta Linić osvrnula se na 62 godine od utemeljenja književne nagrade „Drago Gervais“ koja je poticaj književnome stvaralaštvu, pa su s obzirom na to, dodaje ravnatelj Gradske knjižnice Niko Cvjetković, i neki djela, to jest prošli pobjednici, poput romana „Psi“ Dore Šustić, doživjeli veliki uspjeh i od kritike i od publike.





Što se same nagrade tiče, ističe Cvjetković, nebitno je koliko tko ima godina te činjenica je li osoba ranije pisala ili nije, bitna je jedino kvaliteta teksta koji se predaje anonimno.


Na pristigle rukopise od kojih ima puno poezije, proze, a nešto manje drame, u ime Prosudbenog povjerenstva osvrnuo se Aleksandar Mijatović, prof. dr. sc., a kako je istaknuo, u užem je izboru bilo šest rukopisa, „šest iz žanra proze i četiri iz žanra poezije“. U kategoriji neobjavljenog rukopisa uvrštena su četiri rukopisa proze te tri rukopisa poezije, a odabran je rukopis pod šifrom Snoopy15, za koji je utvrđeno je da njegova autorica tog rukopisa Doris Pandžić iz Rijeke.


U obrazloženju kriterija za dodjelu nagrade rukopisu „Vi niste ovdje“ Doris Pandžić, predsjednik Povjerenstva Aleksandar Mijatović kazao je: „kompozicijska, tematska, stilska izvedba rukopisa na razini je visokih književnih kriterija. Svojom literarnom izvedbom rukopis se dotiče složene društvene, političke, i ekonomske teme obrađujući je originalno i provokativno.“


Nagradu za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja odlukom Povjerenstva dodijelit će se zbirci pjesama „Krunica od versi“ Vlaste Sušanj Kapićeva, a „riječ je o zbirci koja hrabro istražuje mogućnosti čakavskog narječja, njezini su stihovi iznimnih jezičnih, tematskih i kompozicijskih dosega, što upućuje na elastičnost i vitalnost čakavskog jezika i kulture kojima je „Krunica od versi“ velika posveta“, obrazlaže prosudbeno povjerenstvo.


Također, Povjerenstvo je naglasilo da treba pohvaliti prozni rukopis „Pukotine“ Sandre Karabaić, „Moglo bi se ovdje bogovski živjeti da nema ljudi“ Ružice Gašperov, „Tragači“ Đurđice Stuhlreiter, „Taksim Bop“ Karla Ilića, „Mačak u tranziciji“ Tomislava Ribića te „Moći punog mjeseca“ Frane Deranje, a od poezije rukopise „Filozofija okolice“ Kristina Posilović, „Srce na baterije“ Snježane Vračar Mihelač, „Kumulonimbusi“ Matije Ivačića te „San od sanj“ Jurjice Vesne Grižaje.


Zaključno u povodu ovogodišnjeg ciklusa nagrade „Drago Gervais“ Povjerenstvo utemeljitelju nagrade predlaže nastavljanje ove tradicije dodjeljivanja ili pak jačanja njezinog nacionalnog karaktera i utjecaja. Svečana dodjela ovogodišnjeg Gervaisa bit će održana 15. studenog.