Održano jedanaesto izdanje 

Na književnom festivalu Sipar u Mošćeničkoj Dragi prvu nagradu dobila Rita Falsone

N.L.

Foto SIPAR

Foto SIPAR



MOŠĆENIČKA DRAGA – Sipar 2023. bio je nešto drukčiji od ostalih deset izdanja. Njegovo jedanaesto izdanje, koje je zbog tehničkih i organizacijskih razloga prebačeno s lipnja u rujan, pokazalo se jednim od najboljih književnih festivala do sada. Naime, 23. i 24. rujna Mošćenička Draga je disala literaturom, točnije poezijom, no i glazbom, gastrodelicijama i odličnim vinima. Program, kao i obično, podrazumijeva ručak u jednom od restorana Mošćeničke Drage, pisanje »na licu mjesta«, dakle svojevrsni književni extempore, čitanje poezije uz ili bez glazbe, te predstavljanje poznatog književnog imena u Hrvatskoj. Neizostavna dodjela nagrada i priznanja scenarij je finalne večeri. Pokrovitelj je bilo Ministarsvo kuture RH, a organizator turstička agencija Annalinea, Talijanska zajednica Mošćenička Draga uz pokroviteljstvo TZ-a Mošćenička Draga.


Prvi dan festivala publici se pradstavio pisac, feljtonist, esejist i publicist Zdravko Zima. Moderatori večeri bili su Branko Mijić i Nikola Petković. Večer nabijena emocijama, no i mudrošću, iskustvima, pričama i citatima iz svojih i tuđih književnih djela, oplemenila je atmosferu i zainteresirala mnogobrojnu publiku. Bilo je tu izleta u prošlost, u dane studija, novinarstva, osvrta na Krležu, Matoša, Borgesa, Márqueza, mudrih izreka, propitivanja, filozofije, psihologije, nogometa, komparacije Zagreb – Rijeka, svega pomalo.


Drugi dan sudionici su predali radove, a stručni žiri u sastavu: Zdravko Zima, Nikola Petković, Ana Montan, Alja Čenić i Riccardo Staraj ocijenili su tri najbolja rada. Tema festivala bila je »Zavičaj kao svijet, svijet kao zavičaj«. Prvu nagradu dobila je talijanska spisateljica s adresom u Austriji, Rita Falsone, drugu Marko Žele iz Lovrana, a treću Mario Zaccarija iz Rijeke. Natjecalo se sedam književnika: Rita Falsone, Nadija Rubeša, Marko Žele, Davor Grgurić, Zvonimir Grozdić, Jadranka Cetina i Mario Zaccaria. Nakon dodjele nagrada u obliku slika i knjiga, priznanja i zahvalnica, Marko i Adriano svirali su talijanske, engleske i hrvatske evergreene.