BOGAT PROGRAM

Na 34. izdanju Filmskog festivala u Trstu predstavit će se niz hrvatskih filmova i projekata

Hina

Scena iz filma "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića

Scena iz filma "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića



ZAGREB – Na 34. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se održava od 21. do 28. veljače, predstavit će se niz hrvatskih filmova i projekata.


U sklopu natjecateljskog programa dugometražnih filmova prikazat će se višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac redatelja Jurja Lerotića, “Sigurno mjesto”, a tu su i dvije manjinske koprodukcije, “Vizija leptira” ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija i “Probudi me” Marka Šantića.


Dokumentarna konkurencija predstavlja tri domaća naslova – “Dezerteri” Damira Markovine te manjinske koprodukcije, “Dosje Labudović” Mile Turajlić  i “Novi imperij” Anne Shishove.




U natjecateljskom programu kratkometražnog filma svjetsku premijeru imat će film “Plima” Eve Vidan, a u programu Special Events prikazuje se manjinska koprodukcija “Najsretniji čovjek na svijetu” Teone Strugar Mitevske, izvijestio je HAVC.


Film “A Soft Hiss of This World” talijanskih redatelja Federica Cammarate i Fillipa Foscarinija o povijesti Vukovara, nastao u sklopu rezidencije talijanskih autora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, natječe se za Corso Salani nagradu.


U sklopu koprodukcijskog foruma, središnjeg događaja industrijskog programa When East Meets West, za više od 600 filmskih profesionalaca predstavit će se 22 projekta iz 19 zemalja, a jedan od njih je i “Mjerenje neba” Petra Oreškovića.


U sekciji Last Stop Trieste, namijenjenoj dokumentarnim filmovima u razvoju koji su se ranije predstavljali na partnerskim platformama sudjeluje i projekt “Snajka traži sreću” Tee Vidović Dalipi. Tu će se predstaviti i projekt koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, “1 Dan, 365 sati” Eylem Kaftan.


Natječu za HBO Europe nagradu, a voditeljica programa i jedna od selektorica je hrvatska filmašica s nizozemskom adresom, Rada Šešić.


Sekcija This is It, za projekte dugometražnih igranih filmova s jakim umjetničkim potpisom, a nastaju u koprodukciji s Italijom, donosi “Fiume o morte!” Igora Bezinovića te “Iskupljenje” slovenske redateljice Sonje Prosenc, koji nastaje u hrvatskoj koprodukciji.


Program namijenjen razvoju kratkometražnih igranih filmova, MIDPOINT Shorts, predstavlja i “Welcome Home” Filipa Jembriha koji živi i radi u Sloveniji, no u budućem filmu istražuje svoje hrvatske korijene.


Hrvatski filmaši sudjeluju i na radionicama te platformama u industrijskom programu, dok će Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s kolegama organizirati događanje Breaking News, koje će moderirati Martina Petrović.