Nagrada Hrvatske glazbene mladeži

Martina Jembrišak i Mia Pečnik dobitnice nagrade Ivo Vuljević

Davor Mandić

Mia Pečnik

Mia Pečnik

Za Miu Pečnik članovi ocjenjivačkog suda su naveli da je među hrvatskim pijanističkim mladim naraštajem apsolutna prvakinja, pri čemu se njezine interpretacije pamte ne samo po pouzdanosti, nego i po ljepoti tona, načinu kako osjeća liniju glazbe te kako gradi cjelovitost djela koje interpretira



ZAGREB  Nagrada »Ivo Vuljević« za 2020. godinu, u svome 33. izdanju, pripala je mladim umjetnicama Martini Jembrišak, harmonikašici, i Miji Pečnik, pijanistici, a svečano uručenje Nagrade uz prigodan program održat će se 9. prosinca u 19 sati u Atriju palače HAZU u Zagrebu, što će šira publika moći pratiti putem live streaminga, kaže se u priopćenju Hrvatske glazbene mladeži, koja dodjeljuje ovu nagradu.



U obrazloženju dodjele Nagrade Ivo Vuljević ocjenjivački sud za Martinu Jembrišak istaknuo je, između ostaloga, da je uspjela prekoračiti čarobnu granicu koja dijeli kvalitetno vladanje harmonikom od izdizanja svirke na tom glazbalu na visoku interpretativnu razinu.


Martina Jembrišak

Martina Jembrišak


 




Naglasio je da nije samo posrijedi virtuozitet, izvrsno tehničko umijeće vladanja glazbalom, nego i muzikalitet koji njezinu interpretaciju na harmonici čini izražajnom i umjetnički relevantnom.


 


Martina Jembrišak je u zahvali istaknula da je ova nagrada kruna svih njenih dosadašnjih uspjeha i snažna motivacija njenu daljnjem usavršavanju i umjetničkom radu.


 


Za Miu Pečnik članovi ocjenjivačkog suda su naveli da je među hrvatskim pijanističkim mladim naraštajem apsolutna prvakinja, pri čemu se njezine interpretacije pamte ne samo po pouzdanosti, nego i po ljepoti tona, načinu kako osjeća liniju glazbe te kako gradi cjelovitost djela koje interpretira.


Napomenuli su da joj je muzikalitet, sposobnost da uskladi izvrsno profesionalno vodstvo s vlastitim doživljajem glazbe te vladanje teorijskim disciplinama, omogućio da ovlada uistinu velikim i zahtjevnim repertoarom, koji se rijetko može zapaziti u tako mladih umjetnika.


Miji Pečnik nagrada je dokaz da su se isplatili silni sati zalaganja i odricanja.