Projekt Inspiracija

Labin Art Express vrtićima donirao slikovnicu “Macić” o industrijskoj baštini

Kim Cuculić



LABIN – Labin Art Express XXI donirao je više od pedeset primjeraka upravo izdane slikovnice »Macić« svim dječjim vrtićima na Labinštini, a nekoliko primjeraka dobila je i Gradska knjižnica Labin.


U okviru prekograničnog projekta INSPIRACIJA, sufinanciranog sredstvima EU-a u okviru programa suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska, izdana je slikovnica za djecu »Macić«, koja u riječi i slici pruža brojne zanimljive informacije o industrijskoj baštini na području četiriju gradova koji sudjeluju u projektu: Trbovlja, Slovenske Bistrice, Labina i Rijeke. Glavni lik, rudarski patuljak Macić, putuje iz grada u grad i posjećuje lokalne objekte industrijske baštine, gdje se upoznaje sa zanimljivim detaljima vezanim za njihovu povijest, sadašnjost i buduće planove, kao i s lokalnim mitovima te etnobaštinom.


Edukativna i kreativna funkcija slikovnice ostvaruje se kroz igre pogađalica i zagonetke. Autorica Korina Hunjak ilustratorica je, dizajnerica i strip crtačica iz Rijeke, a izdavač je Labin Art Express XXI. Tiskana je u šesto primjeraka na slovenskom i hrvatskom jeziku te u dvjesto primjeraka na engleskome jeziku.