Udruga Ri Rock

Kulturno-umjetnička manifestacija u Palachu: Sutra “Zavrtimo inkluzivni kotač”

Ivana Kocijan

Foto: VEDRAN KARUZA

Foto: VEDRAN KARUZA

Predstava prati život Štefice iz romskog naselja i progovara o diskriminaciji prema romskoj zajednici i diskriminaciji unutar romske zajednice



– U sklopu projekta Inkluzivni kotač Udruga Ri Rock s partnerom, Romskom organizacijom mladih Hrvatske, organizira kulturno-umjetničku manifestaciju »Zavrtimo inkluzivni kotač« posvećenu romskoj kulturi i umjetnosti. Manifestacija će biti održana sutra s početkom u 13 sati u prostoru Omladinskog kulturnog centra Palach.


Manifestaciju će otvoriti forum teatar »Imamo li izbora?« Predstava je nastala kao ideja triju mladih Romkinja koje su članice ROM HR-a.


Predstava prati život Štefice iz romskog naselja i progovara o diskriminaciji prema romskoj zajednici i diskriminaciji unutar romske zajednice, prikazujući nepovoljan položaj mladih žena u zajednici. Scene unutar predstave progovaraju o izazovima s kojima se romska zajednica suočava u sadašnjosti, a predstava se prikazuje u formatu forum teatra kako bi se publici omogućilo da zajednički pronađu i predlože potencijalna rješenja tih izazova.




Forum teatar omogućuje i poziva publiku da osim diskusije zauzme mjesto na sceni i fizičkom intervencijom promjeni ishod scene, a sve u cilju predlaganja rješenja na izazov koji je prikazan u sceni. Predstava se prikazuje od 2021. godine, a reakcija publike često bude veoma burna, što prikazuje da jedan dio društva nije spreman uopće priznati problem, a kamoli ponuditi rješenje za njega.


U 15.15 Severina Lajtman izvodit će ulomak iz romana »Plesala je jedno ljeto« švedskog pisca Pera Olofa Ekströma i pjesmu glumca Andrije Miloševića »Za sve nas dođoše«. Severina je jedina osoba u Hrvatskoj koja je tri puta zaredom sa županijskog natjecanja u Lidranu poslana na državna natjecanja.


Završila je privatnu umjetničku gimnaziju u Zagrebu, a za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja također je prisustvovala državnom natjecanju iz Lidrana u 2021. godini. Glumila je u kazališnoj predstavi »Pogledaj me« nagrađenoj Nagradom hrvatskog glumišta.


Godine 2022. u prijavi za Akademiju došla je do najužeg izbora, a trenutačno studira rumunjski i ukrajinski jezik na Filozofskom fakultetu. Nakon nje, Rikardo Osmanović će izvesti »Bizarne misli« Roberta Fulghuma i »Frajersku pjesmu« Jure Karakaša.


Rikardo je nastupao na županijskim natjecanjima u Lidranu, a životni cilj mu je postati glumac. Kako bi ostvario svoje ciljeve, upisao je Privatnu umjetničku gimnaziju u Zagrebu, a trenutačno glumi u predstavi »Imamo li izbora?«, u formatu forum teatra, a prvu ulogu u kazališnoj predstavi imao je u »Prvoj romskoj monodrami« u kojoj je glumio ove godine.


S početkom u 16.15 nastupit će bend Rinkluzija sastavljen od polaznika radionica projekta Rinkluzija, koji provodi Udruga Ri Rock u suradnji s udrugom RoMorčić i Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka.


Uključuje korisnike romske nacionalne manjine i korisnike većinske populacije kojima je pružena besplatna neformalna glazbena edukacija u cilju poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni kulturni život zajednice u kojoj žive.


Pritom je glazbeno stvaralaštvo služilo kao ‘’alat’’ za ‘’razbijanje’’ barijera i predrasuda prema romskoj zajednici.


– Na ovaj način želimo upoznati građane s romskom kulturom i identitetom kroz glazbu i umjetnost. Pridružite nam se u početku aktivnog stvaranja pozitivne percepcije i govora o romskoj zajednici, poručuju organizatori.


Projekt »Inkluzivni kotač« podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.